'Morao sam da napustim Bezbednosne snage Kosova'

Pripadnik Bezbednosnih snaga Kosova, fotoarhiv

Oko 20 pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) iz redova srpske zajednice kolektivno je podnelo zahteve za povlačenje iz tih snaga. Svi oni su iz gnjilanskog kraja.

Nerado govore za medije. Neki kažu da su to uradili iz privatnih razloga a neki da su morali "zbog Srbije".

Jedan od njih, čiji je identitet poznat Radiju Slobodna Evropa (RSE) a koji je iz ličnih razloga insistirao na anonimnosti, rekao je RSE da je u pitanju kolektivna odluka pripadnika BSK-a iz ovog kraja te da "nije bilo drugog izbora".

"Svi su napustili, morao sam i ja. Na granici nam ne daju da idemo za Srbiju, morali smo", ispričao je.

On ističe da je godinama bio pripadnik BSK-a, da nikada nije imao nikakvih problema, da je redovno dobijao platu i da, nakon što je doneo odluku o povlačenju, ne zna kako će dalje preživljavati.

"Stvarno ne znam šta će sada da bude. Nemamo gde drugo da radimo, nemamo izlaz. Nije bila naša želja da napustimo. Nismo imali nikakvih problema. Morali smo da napustimo, a imamo porodice", reči su sagovornika RSE.

Bezbednosne snage Kosova u multietničke, lako naoružane i uniformisane snage, osnovane su 2009. godine prema planu Martija Ahtisarija na osnovu kojeg je proglašena nezavisnost Kosova.

Broje više od 2.000 pripadnika, od kojih više od 200 pripadaju manjinskim zajednicama, a preko 100 samo srpskoj zajednici.

[RSE/Video, februar 2018.]

Vaš browser nepodržava HTML5

Parada bezbednosnih i policijskih snaga Kosova

Kosovske institucije traže da snage BSK-a transformišu u Vojsku Kosova za šta su potrebne ustavne izmene, odnosno dvotrećinska podrška u Skupštini Kosova, a to uključuje i glasove srpskih poslanika koji se inače protive formiranju Vojske Kosova.

Pritisci Srbije nad srpskim pripadnicima BSK-a su učestali poslednjih meseci, najpre napadima molotovljevim koktelima na imovinu srpskih pripadnika, pritvaranjem na graničnim prelazima sa Srbijom te izjavama srpskih zvaničnika da im preti zatvor do deset godina zbog učešća u "stranim oružanim formacijama".

Dan nakon što je RSE pisao o tome da Srbi napuštaju BSK, održan je i sastanak Nacionalnog saveta za bezbednost, nakon kojeg je premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocenio da pritisak Beograda nad njima neprihvatljiv te dodao da Kosovo razmatra slučaj napuštanja srpskih pripadnika iz Bezbednosnih snaga Kosova.

"Neko sprovodi zločin nad tim mladim građanima i njihovim porodicama. To je u suprotnosti sa konvencijama, ljudskim pravima i bezbednošću njihovih života. Mi kao Kosovo smo delovali na vreme i poduzeli sve mere kako unutra, tako i spolja", kazao je.

Haradinaj: Neko sprovodi zločin

"Većina njih je u svojoj izjavi rekla da su pod direktnim pritiskom Beograda, bilo tokom njihovog kretanja u Srbiji kada su bili pritvarani, ispitivani i pod pretnjama su oni i njihovi članovi porodice pa tako i od drugih mehanizama koje operiraju na Kosovu a koji su sprovodili agendu pritiska, ucena i pretnji", dodao je kosovski premijer.

U zvaničnom Beogradu do ovog trenutka nisu reagovali na ova zbivanja, kao ni predstavnici Srba u Vladi Kosova. Niko se nije osvrnuo ni na to što do ovog trenutka nema zahteva za povlačenjem Srba iz bezbednosnih struktura prisutnih na severu Kosova u četiri opštine – severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić – sa većinskim stanovništvom srpske nacionalnosti.