Komandant KFOR-a: Na Kosovu još postoje tenzije i nepovjerenje

Ozkan Ulutas, fotografija iz 2023. godine

Komandant Kfora, mirovne misije NATO-a na Kosovu, Ozkan Ulutaš rekao je da je nastavak dijaloga između Kosova i Srbije i dalje neophodan, ali da je za to potrebna hrabrost i iskrena posvećenost obje strane. Prema njegovim riječima, to je moguće postići.

"Ovaj dijalog nije samo politička neophodnost, već i moralni imperativ za buduće generacije", rekao je Ulutash.

Tokom obraćanja u sjedištu NATO-a u Brisleu, na kraju svog mandata na čelu Kfora, Ulutaš je rekao da se proces dijaloga i dalje suočava sa preprekama.

"Nažalost, još uvijek ima mnogo izazova. Još uvijek postoje tenzije i nepovjerenje između zajednica koje ometaju napredak. Politički dijalog Kosova i Srbije i dalje se suočava sa preprekama. U tom smislu, NATO i Kfor u potpunosti podržavaju dijalog uz posredovanje Evropske unije", rekao je.

"Kao okvir za dugoročno rješenje otvorenih pitanja ostajem optimista da se uz strpljenje, posvećenost i konstruktivan pristup s obje strane ove prepreke mogu prevazići", rekao je komandant Kfora, navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo:

Vučić: Nema leka za probleme na Kosovu dok se okolnosti u svetu ne promeneKupchan: Manevri na sjeveru zemlje služe Kurtiju, ne KosovuKFOR na mostu u Mitrovici raspoređuje 'dodatna privremena sredstva za potrebe obuke'

Glavni pregovarači Kosova i Srbije otputovali su ranije ovog mjeseca u Brisel, ali nisu održali zajednički sastanak zbog neslaganja o temama o kojima bi trebalo da razgovaraju.

U međuvremenu, premijer Kosova Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se posljednji put 14. septembra 2023. godine, zbog očiglednih nesuglasica.

KFOR je treći sigurnosni faktor na Kosovu, poslije Kosovske policije koja je prva i nakon Eulexa, Misije vladavine prava Evropske unije.

Misija NATO-a na Kosovu je takođe odgovorna za sigurnost granica Kosova sa Srbijom. U međuvremenu, ostatak granične linije nadgleda Kosovska policija.

Konačno, tenzije između Kosova i Srbije su porasle zbog niza odluka Vlade Kosova u sjevernom dijelu zemlje - naseljenom većinom Srbima - za koje Vlada Kosova kaže da je preuzela na sebe da uspostavi vladavinu prava. Međunarodni faktor ih je opisao kao jednostrane i nekoordinirane akcije.

KFOR je nedavno nekoliko puta izjavio da je spreman da preduzme "svaku neophodnu akciju" da odgovori na svaki razvoj događaja koji može uticati na regionalnu sigurnost i stabilnost.