Na severu Kosova pojačano prisustvo NATO-a

U okolini Leposavića, opštine na severu Kosova, naseljene većinski srpskim stanovništvom, 20. avgusta primećeno je pojačano prisustvo američkih vojnika Kfora, koji služe na Kosovu. Situacija na ovom području Kosova je mirna.

Na severu Kosova 31. jula i 1. avgusta došlo je do porasta tenzija, pošto su lokalni Srbi podigli barikade da se suprotstave dvema odlukama Vlade Kosova, o registarskim tablicama i dokumentima.

Misija NATO-a na Kosovu, Kfor, više puta je ponavljala da je spremna da interveniše ako stabilnost na severu Kosova bude ugrožena.

Američki pripadnici Kfora na Jarinju, severno Kosovo. Putevi koji vode do graničnog prelaza Jarinje, koji povezuje Kosovo i Srbiju, 31. jula i 1. avgusta bili su blokirani barikadama. Međutim, one su uklonjene 1. avgusta popodne.

Prisustvo KFOR-a se može videti i u Rudaru, još jednom mestu na severu Kosova gde su pre 3 nedelje podignute barikade. Pojačano prisustvo Kfora primećeno je duž celog autoputa Mitrovica-Raška, na severu Kosova.

Kfor ima blizu 4.000 vojnika na Kosovu i deluje pod mandatom koji proizilazi iz rezolucije Ujedinjenih nacija 1244.

Vlada Kosova je 1. avgusta popodne odložila primenu dve odluke o srpskim registarskim tablicama i dokumentima do 1. septembra. Odluka o registarskim tablicama tiče se preregistracije svih automobila koji saobraćaju na severu, a koji su opremljeni srpskim tablicama. Odluka o dokumentima se sastoji od izdavanja ulazno-izlazne isprave za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo. Srbija ovu praksu primenjuje za građane Kosova već 11 godina.

Posle porasta tenzija, kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se u Briselu, u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije. Na sastancima održanim 18. avgusta, strane nisu postigle nikakav dogovor u vezi sa registarskim tablicama i dokumentima. Međutim, EU je saopštila da će Kosovo i Srbija nastaviti dijalog o ovim pitanjima, kao i o konačnom dogovoru o punoj normalizaciji odnosa.