KFOR istražuje pucnjavu kod patrole u Zubinom Potoku

Vojnici KFOR-a pored barikada koje su podigli neki lokalni Srbi u Zubinom Potoku, 11. decembra 2022.

Vojna misija NATO-a na Kosovu (KFOR) je saopštila da istražuje incident koji se dogodio 25. decembra na severu Kosova, kada je došlo do upotrebe vatrenog oružja u blizini patrole KFOR-a. Inače, incident se dogodio na teritoriji opštine Zubin Potok, jedne od četiri opština sa srpskom većinom na severu Kosova.

"Povređenih i materijalne štete nije bilo, a radimo na utvrđivanju svih činjenica", saopšteno je iz KFOR-a.

Iz KFOR-a napominju da je neophodno izbegavati retoriku ili radnje koje mogu da izazovu tenzije i eskalaciju situacije.

Pročitajte i ovo: KFOR potvrdio pucnjavu u blizini patrole u Zubinom Potoku

"Očekujemo od svih aktera da se uzdrže od provokativnih demonstracija sile i da traže najbolje rešenje kako bi osigurali bezbednost svih zajednica. Pozivamo sve strane da pomognu u omogućavanju bezbednosti i slobode kretanja na Kosovu i spreče da obmanjujući narativi utiču na proces dijaloga", navodi se u saopštenju KFOR-a.

Podvlači se da NATO nastavlja da podržava dijalog o pronalaženju sporazuma za smirivanje tenzija na severu Kosova, te da je u bliskom kontaktu sa svima koji su uključeni u taj proces.

Srpski mediji su 25. decembra naveče javili da je bilo pucnjave u Zubinom Potoku, a da je do nje došlo nakon što je kosovska policija "htela da ukloni jednu od barikada".

Međutim, kosovska Policija je ubrzo demantovala ove navode a ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla (Dželjal Svečlja) je okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "nastavlja igre".

On je ponovio da se barikade na severu Kosova moraju ukloniti a da Srbija mora prestane da organizuje "ilegalne, kriminalne strukture koje imaju za cilj destabilizaciju Kosova".

Pročitajte i ovo:

Vlasti Srbije objavile da je patrijarh Porfirije vraćen sa kosovske granicePatrijarh Porfirije tvrdi da mu je zabranjeno da ide u Pećku patrijaršiju

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević otputovao je 26. decembra u Rašku na jugu Srbije gde se nalazi garnizon Vojske Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Vučević i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović održali su sastanak sa starešinama Vojske Srbije "tokom kojeg je razmatrana aktuelna bezbednosna situacija".

Inicident u Zubinom Potoku dolazi usled povećanih tenzija nakon što su lokalni Srbi na severu podigli barikade 10. decembra zbog hapšenja njihovog sunarodnika Dejana Pantića.

On je bivši kosovski policajac koji se tereti da je učestvovao u napadu na članove Centralne izborne komisije Kosova u Severnoj Mitrovici.