Šefica japanske diplomatije u Prištini: Mir i stabilnost ključni za Evropu

Ministarka spoljnih poslova Japana Joko Kamikava na sastanku u Vladi Kosova, 19. jul 2024.

Ministarka spoljnih poslova Japana Joko Kamikava rekla je u petak na sastanku s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Albin) u Prištini da su mir i stabilnost ključni za Evropu.

Kamikava je rekla da je posetila Kosovo – što je njena prva takva poseta – u cilju postizanja mira i stabilnosti na evropskom kontinentu.

Pre posete Kosovu, Kamikava je boravila i u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Kako se navodi u saopštenju Kurtijeve kancelarije, na sastanku je bilo reči o odnosima Kosova i Srbije i dijalogu za normalizaciju odnosa uz posredovanje Evropske unije.

"Premijer Kurti i ministar Kamikava razgovarali su i o regionalnim pitanjima, uključujući odnose sa Srbijom i proces dijaloga, za koji je premijer Kurti da je u okviru njega postignut Osnovni sporazum, ali koji se od početka i u kontinuitetu otvoreno krši Srbija", navedeno je u saopštenju.

Kosovo i Srbija su prošle godine postigli sporazum o putu normalizacije odnosa. Sporazum – iako nije potpisan, zbog odbijanja Srbije – EU smatra obavezujućim za strane.

Sporazumom od 11 članova, između ostalog, predviđen je nivo samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu i međusobno priznavanje državnih simbola, a od Prištine i Beograda se traži da sprovode i sve prethodne dogovore postignute tokom dijaloga.

Pročitajte i ovo: Japan otvorio vrata za Kosovo

Na sastanku Kurtija i japanske ministarke razgovarano je i o načinima na koje dve zemlje mogu da prodube i ojačaju svoje odnose.

Tokom sastanka s novinarima na Kosovu, japanski zvaničnici su rekli da njihova zemlja razmatra mogućnost ukidanja viza za građane Kosova. Tokio je već ukinuo vizni režim za nosioce kosovskih diplomatskih i službenih pasoša.

Kurti i Kamikava su razgovarali i o mogućnosti ulaganja japanskih kompanija, posebno u sektor obnovljive energije i železničku infrastrukturu.

Japan pruža podršku Kosovu u mnogim sferama preko Japanske agencije za međunarodnu saradnju u upravljanju otpadom, upravljanju i praćenju zagađenja vazduha, kao i podršku za javnu televiziju Kosova.

Japan takođe podržava sektor odbrane, pružajući obuku za oficire Kosovskih bezbednosnih snaga.

Kamikava se sastala i sa šeficom diplomatije Kosova Donikom Gervalom (Gërvalla).