Kosovo apliciralo za članstvo u EU

Premijer Kosova Aljbin Kurti predaje češkom ministru za evropske poslove Mikulašu Beku aplikaciju za članstvo, Prag, Češka Republika, 15. decembar 2022.

Kosovo je 15. decembra formalno apliciralo za punopravno članstvo u Evropsku uniju (EU).

U češkoj prestonici Pragu, domaćinu predsedavanja EU, premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti predao je aplikaciju Prištine češkom ministru za evropska pitanja, Mikulašu Beku.

Kurti je ocenio da je reč o istorijskom danu za Kosovo, ali i velikom danu za evropsku demokratiju.

"Pismo koje nosim sadrži nade i snove naših građanina. Govori o našim težnjama da se pridružimo EU sa kojom delimo zajedničke vrednosti i ideje", izjavio je Kurti.

Vaš browser nepodržava HTML5

Nade i snovi stanovnika Kosova

Češki ministar Bek je potvrdio da će Kosovo u narednim koracima imati podršku njegove države.

"Verujemo da je naša zajednička budućnost jedini način da rešimo i probleme u regionu", poručio je Bek.

reakcije Vučić: Kosovo aplikacijom za članstvo u EU krši Vašingtonski sporazum

Lideri Kosova su 14. decembra potpisali dokument aplikacije i trenutak ocenili "istorijskim".

Kosovo je poslednja zemlja regiona koja je predala aplikaciju za kandidatski status i dešava se istog dana kada se Bosni i Hercegovini potvrđuje ovaj status u EU.

Međutim, za razliku od ostalih zemalja regiona, kosovski slučaj je specifičan, i već ga u briselskim kuloarima opisuju kao "sui generis", budući da za članstvo aplicira zemlja koju ima potvrđenu evropsku perspektivu, a koju ne smatraju svi u EU državom.

Od 27 država članica EU, njih pet još ne priznaje nezavisnost Kosova.

Države koje nisu priznale Kosovo su: Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero je u pisanoj izjavi medijima naglasila da Kosovo ima jasnu evropsku perspektivu i da EU podržava Kosovo na putu ka EU, počevši od implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Kada su u pitanju prijave za članstvo, procedure za podnošenje zahteva su propisane Ugovorom o EU", naglasila je Pisonero.

Član 49 Ugovora EU kaže da "svaka evropska država", koja poštuje ove vrednosti i posvećena je njihovom promovisanju, može da se prijavi za članstvo u Uniji.

pročitajte više Šta nakon što Kosovo u Pragu podnese aplikaciju za članstvo u EU?

Od država regiona Zapadnog Balkana, Srbija i Crna Gora su dve države koje su najviše napredovale prema članstvu budući da su duboko u pristupnom procesu.

Severna Makedonija i Albanija su u julu ove godine otvorile pristupne pregovore a nakon dobijanja kandidatskog statusa, Bosna i Hercegovina treba da ispuni 14 kriterijuma da bi mogla otvoriti pregovarački proces sa EU.

Zemlje Zapadnog Balkana imaju potvrđenu perspektivu članstva od 2003. godine.

Vaš browser nepodržava HTML5

Šta očekuju građani BiH od kandidatskog statusa?