Lideri Kosova potpisali zahtev za članstvo u EU

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani, predsedavajući parlamenta, Glauk Konjufca (levo) i premijer Albin Kurti, potpisuju aplikaciju za članstvo Kosova u EU, Priština, 14. decembar 2022.

Lideri Kosova potpisali su 14. decembra aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji (EU), koja će dan kasnije biti predata Češkoj, zemlji koja trenutno predsedava EU.

Predsednica Kosova Vljosa Osmani je potpisivanje aplikacije za članstvo u EU opisala kao "istorijsko".

"Činimo odlučujući korak ka ostvarenju našeg kolektivnog sna i naše neotuđive ambicije", poručila je Osmani, dodajući da je aplikacija za članstvo u EU korak ka ispunjenju evropskih ambicija Kosova.

Pročitajte i ovo: Šta nakon što Kosovo u Pragu podnese aplikaciju za članstvo u EU?

Predsednica Osmani je rekla je da za Kosovo nikada nije postojala druga alternativa osim EU.

"Kosovo je danas utelovljenje vrednosti na kojima je izgrađena Evropska unija i diše evropskim duhom", kazala je i istaknula da zemlja zaslužuje da bude deo EU.

"Naš put napred je jasan, proces pridruživanja EU nije jedinstven i proces u celini može biti dugoročan. Ali mi smo odlučni da uspemo", rekla je Osmani.

Prijavu za članstvo u Evropskoj uniji najavio je na jučerašnoj sednici kosovske vlade premijer Aljbin Kurti.

"Kao što znate, mi smo poslednja zemlja Zapadnog Balkana koja aplicira za ulazak u EU, iako smo prva zemlja u regionu po nivou vladavine prava, slobode i demokratije. Došlo je vreme za status kandidata za EU", kazao je Kurti.

Premijer Kurti rekao je da ovaj "istorijski trenutak" ima za cilj otvaranje novog poglavlja za državu Kosovo i kosovsko društvo.

Kosovo do sada ima samo jedan ugovorni sporazum s EU, a to je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Od 27 država članica bloka, njih pet još uvek ne priznaje nezavisnost Kosova. Države koje nisu priznale su: Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka.

Od država regije Zapadnog Balkana, Srbija i Crna Gora su dve države koje su najviše napredovale prema članstvu u bloku, s do sada otvorenih nekoliko poglavlja u pregovorima o članstvu.

Pročitajte i ovo: Vizna liberalizacija za Kosovo najverovatnije 1. novembra 2023.

Tokom ove godine Severna Makedonija i Albanija započele su pregovarački proces, dok je Bosna i Hercegovina ove sedmice dobila status zemlje kandidata.

Kosovo je takođe jedina zemlja koja nema liberalizaciju viznog režima s EU.