Carina Kosova odbacuje optužbe Srbije za stvaranja gužve na Merdaru

Kamioni sa srpske strane granice čekaju u koloni da na prelazu Merdare uđu na Kosovo, 14. oktobar 2024.

Carina Kosova je 25. oktobra odbacila optužbe Srbije da se zbog njenog usporenog rada i velikih kontrola na graničnom prelazu Merdare stvara velika kolona kamiona, u kojoj pojedini prevoznici čekaju i po nekoliko dana da uđu na Kosovo.

Kosovo je 7. oktobra delimično ukinulo zabranu uvoza robe iz Srbije, ali je ubrzo počela da se stvara kilometarska kolona sa srpske strane graničnog prelaza Merdare koja se ne smanjuje.

Portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci (Stavileci) je u odgovoru za Radio Slobodna Evropa naveo da se gužve na prelazu Merdare stvaraju od 12. oktobra jer srpske vlasti sve prevoznike preusmeravaju u jednu traku. Dodaje da se u istoj koloni nalaze i kamioni s robom za kosovsko tržište i kamioni koji će samo proći kroz Kosovo.

Pročitajte i ovo: 'Slobodan protok robe' uz višednevnu kilometarsku kolonu na Merdaru

"U početku je bila mala kolona na ulazu. Međutim, nakon što su srpske vlasti 12. oktobra spojile traku za tranzit sa robom iz trećih zemalja, sa robom koja dolazi iz Srbije, situacija se pogoršala. Ranije su ove dve kategorije išle odvojeno", kaže Staviljeci.

Napominje da su kosovske vlasti za četiri puta povećale kapacitete za kontrolu robe, ali priznaje da proces kontrole traje duže jer se, kako kaže, sav uvoz odvija kroz jednu traku iz Srbije.

"Pored povećanja kapaciteta, uključene su i specijalizovane jedinice za kontrolu, kao i psi tragači Carine i Policije Kosova, kako bi se obezbedila brža kontrola, ali bez ugrožavanja bezbednosti," dodao je Staviljeci.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije odgovorilo na upit RSE da prokomentarišu optužbe Kosova da su na prelazu Merdare sve trake spojene u jednu, te da se zbog toga stvaraju gužve.

Aleksandar Radovanović, rukovodilac Centra za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije, ostaje pri stavu da je Carina Kosova ta koja je odgovorna za stanje na prelazu Merdare.

Poručuje da se usporeno radi a da od srede u 20 časova na Kosovo iz Srbije nije ušao nijedan kamion.

"Kosovska strana diktira tempo koliko će kamiona ući na Kosovo iz Srbije", kaže on za RSE.

Radovanović napominje i da dve trake sa srpske strane Merdara, zbog putne infrastrukture, mogu da funkcionišu samo u dužini od oko 50 metara.

"Znate kakva je konfiguracija tamo, ne može drugačije. Mogu 40, 50 metara da budu otvorene dve trake a posle ne može, magistrala je iza, to nije proširen put", objašnjava on.

Ponavlja da kosovske vlasti od 7. oktobra i uvoz sirovina dozvoljavaju samo preko prelaza Merdare, te da i oni podležu detaljnoj kontroli iako to ranije nije bio slučaj.

To je ranije za RSE potvrdio i prevoznik Sadri Seljimi (Selimi), koji iz Srbije na Kosovo uvozi pšenicu.

Do 7. oktobra sirovine iz Srbije su na Kosovo ulazile normalno preko svih prelaza jer je njihov uvoz bio isključen iz odluke o zabrani uvoza gotovih proizvoda iz Srbije.

Prethodno je 17. oktobra premijer Srbije Miloš Vučević odgovornost za stvaranje nepregledne kolone kamiona na Merdaru prebacio na kosovske vlasti, uz ocenu da rade sve "kako bi se otežao uvoz srpske robe".

On je rekao kako se vrše "nepotrebno dugi pregledi i komplikuje administracija samo da bi ljudi bili nervozni i da bi sve bilo obesmišljeno".

Vaš browser nepodržava HTML5

Zbog pojačane kontrole, na Merdaru kilometarska kolona kamiona

Vlada Kosova je odluku o zabrani uvoza robe poreklom iz Srbije zamenila novom koja omogućava uvoz ali isključivo preko prelaza Merdare uz detaljnu bezbednosnu proveru. Kako je saopšteno, na ostalim prelazima će uvoz biti dozvoljen kada se obezbede skeneri koji će Carini Kosova pomoći u kontroli robe bez fizičke intervencije.

Kosovo tvrdi da je odluka o zabrani uvoza robe iz Srbije sredinom jula 2023. godine doneta iz "bezbednosnih" razloga, nakon što je trojicu kosovskih policajaca uhapsila srpska policija.

Proizvodi iz Srbije godinama su bili među dominantnim na tržištu Kosova.

Prema Agenciji za statistiku Kosova, tokom 2022. Kosovo je iz Srbije uvezlo robu u vrednosti od preko 372 miliona evra, a u 2023. ta vrednost je bila skoro 199 miliona evra.