Preko 30 hiljada putnika u prvim danima jula na aerodromu u Prištini

Kosovo, aerodrom "Adem Jashari" u Prištini

U periodu od 1. do 9. jula kroz prištinski aerodrom “Adem Jašari” (Adem Jashari) prošlo je ukupno 30.755 putnika, od toga je 21.385 putnika ušlo, a 9.370. izašlo sa Kosova.

Realizovan je ukupno 321 let, od čega 160 odlaznih i 161 dolazni. To je za RSE potvrdio portparol prištinskog aerodoroma Bujar Gaši.

U tom periodu, zavisno od dana, dnevno je bilo između 30 i 63 leta.

Od 9. jula aerodrom je takođe počeo da primenjuje novu uredbu Vlade Kosova, na osnovu koje je dozvoljen po jedan let na svakih 45 minuta. Toga dana obavljeno je 25 letova.

Gaši ističe da će nove mere smanjenog broja letova na prištinskom aerodoromu biti primenjivane do nove odluke Vlade Kosova.

Aerodrom u Prištini je, pored aerodoroma u Skoplju, među poslednjima u regionu koji je otvorio svoje kapije za putnike, nakon uvođenja restriktivnih mera u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Otvoren je 28. juna a nakon što su svi komercijalni letovi bili obustavljeni 22. marta u okviru mera Vlade Kosova u cilju sprečavanja širenja virusa.

Ovaj aerodrom je putem svoje zvanične Facebook stranice obavestio sve putnike da se moraju pridržavati novih pravila prilikom putovanja.

Pre svakog leta je neophodno da putnici dođu na aerodrom tri sata pre polaska uz obavezne maske i fizičku distancu od 1,5 metra. Takođe, svim putnicima se meri telesna temperatura prilikom ulaska na aerodorom.

I pojedini aerodoromi u okruženju su redukovali letove, pa je, primera radi, na Međunarodnom aerodoromu u Podgorici za 10. juli predviđeno svega 8 letova, 4 dolaska i 4 odlaska.

Na međunarodnom aerodromu u Skoplju u Severnoj Makedoniji, tokom 10. jula bi trebalo da sleti i poleti oko 20 aviona.

Najveća frekvencija međunarodnih letova u okruženju je zabeležena u Srbiji na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu. Prema podacima sa zvaničnog sajta tog aerodroma za 10. juli je predviđeno oko 100 letova, koji uključuju dolaske i odlaske.

Na Kosovu poslednjih dana raste broj zaraženih od korona virusa. Ukupan broj zaraženih do 10. jula je 4.307.

Od 401 testirane osobe 9. jula, 207 ih je bilo pozitivno na korona virus, a zabeležene su i četiri nove žrtve. Ukupan broj preminulih je 94.