U BiH nema ko da se izbori s korupcijom?

Primjeri kriminala i korupcije u zemlji su brojni, stalno upozoravaju iz TI BiH

U BiH ne postoji ni strategija ni institucije koje bi se izborile sa kriminalom i korupcijom, naročito onom među visokopoziconiranim zvaničnicima. Stoga nije ni čudno što se nerijetko za ova krivična djela optužuju najviši državni funkcioneri, od premijera do načelnika pojedinih opština, a rijetko koja optužnica završi sudskom presudom.

Primjeri kriminala i korupcije u zemlji su brojni, stalno upozoravaju iz TI BiH, a jedan od načina da se to spriječi je da država usvoji kvalitetna zakonska rješenja. Da li je politika u BiH spremna da se uhvati u koštac sa kriminalom prije svega u sopstvenim redovima?

Istrage i optužnice za kriminal i korupciju protiv visokopozicioniranih zvaničnika u Bosni i Hercegovini skoro da su uobičajene. Među optuženima, osuđenima i osobama protiv kojih se vode istrage su sadašnji i bivši premijeri, bivši ministri, načelnici opština. A rijetki su oni koji makar iz moralnih razloga podesu ostavku.

U situaciji u kojoj najviši funkcioneri odgovaraju ili se spremaju za sudske procese, teško je zamisliti da je politika spremna da se obračuna sa kriminalom, prije svega onim u sopstvenim redovima.

Emir Đikić iz Transparency Internationala BiH, kaže da se to najbolje može vidjeti na primjeru sporog usvajanja zakona koji bi pomogli borbi protiv kriminala i korupcije:
Teško je zamisliti da je politika spremna da se obračuna sa kriminalom, prije svega onim u sopstvenim redovima - Emir Đikić

„To možete vidjeti prema ovom najnovijem setu zakona koji je usvojen i koji u principu oslobađa političare bilo kakve odgovornosti u slučaju sukoba interesa, ah, izvinjavam se, nije bilo kakve, imaće kaznu pet do šest hiljada maraka; kad uzmu milion, plate pet-šest hiljada i oni su dobri i poslušni građani", smatra Đikić.

Iako nisu na vrijeme usvojili potrebne zakone, državni parlamentarci se slažu sa ocjenom da politika još nije spremna da se uhvati u koštac sa kriminalom i korupcijom. Činjenica je da na državnom nivou nema efikasnih institucija za tu borbu. S druge strane, ne postoje ni jake entitetske institucije, kaže zastupnik u državnom Parlamentu Halid Genjac.

„Pa i tamo gdje ima nastoji se da se ta tijela ili obeshrabre ili da se oslabe, i na nivou BiH i na nivou entiteta“, tvrdi Genjac.

Najnovija, među brojnim optužnicama, je ona za zloupotrebu položaja i ovlaštenja protiv bivšeg zamjenika ministra komunikacija i prometa BiH Harisa Bašića. On je nakon potvrde optužnice podnio ostavku na mjesto direktora Agencije za strana ulaganja. Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u toku je postupak protiv Nedžada Brankovića i Edhema Bičakčića.

Obojica su bivši premijeri Federacije. U optužnici se navodi kako su učestvovali u malverzaciji u kojoj je Branković sa pozicije direktora "Energoinvesta" sam sebi dodijelio stan, a nakon toga ga otkupio certifikatima. Evo kako je u jednom od intervjuua objašnjavao kako je otkupio stan:

„Po zakonu.“
„Kako?“
„Pa po zakonu.“
„Certifikatima?“
„Po zakonu sam otkupio.“

I Branković i Bičakčić izjasnili su se da nisu krivi.
Edhem Bičakčić: „Nisam kriv jer apsolutno je to bila legalna djelatnost Vlade.“

RAD POLICIJE TRANSPARENTAN?

Brojni su primjeri kriminala i korupcije u BiH, kaže Emir Đikić.

„Imali ste privatizaciju Rafinerije, imali ste izgradnju autoputa Gradiška, privatizaciju Aluminijuma u Mostaru, Razvojnu banku Federacije, Razvojnu banku RS. Također imate primjere SDP afere traženja mita za dodjelu zemljišta, znači, gdje god da krenete imate korupciju u koju su u većini slučajeva upleteni političari.“

Direktor federalne Finansijske policije Zulfer Dervišević kaže da politika ne usporava rad ove službe, ali i da nemaju adekvatnu pomoć. Inače, Parlament FBiH nedavno je oformio komisiju koja će ispitivati rad ove službe.

„Rad Finansijske policije je transparentan i sve što se bude tražilo, kao i do sada – jer smo mi na sva poslanička pitanja blagovremeno odgovorili, tako da me to uopšte ne uzbuđuje i zabrinjava“, kaže Dervišević.

Slično kao Branković i Bičakčić, i ostali protiv kojih su podignute optužnice ne osjećaju se krivima. Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu i protiv Milorada Dodika, premijera Republike Srpske, koji je osumnjičen da je sa grupom saradnika i poslovnih partnera oštetio entitetski budžet za 115 miliona KM.
Optužen za primanje mita - Damir Hadžić

Evo kako je reagovao na tu vijest: „Mislim da se radi o zloupotrebi. Sve moje informacije koje sam imao do sada, govore o tome da nijedna zvanična komunikacija nije obavljena.“

Odgovornim se ne osjeća ni aktuelni načelnik sarajevske Opštine Novi Grad, Damir Hadžić, inače kadar SDP-a, osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita:

„Ja odgovorno tvrdim da u moje ime niko, apsolutno niko i nikad nije, kao ni ja sam, od bilo kog investitora tražio bilo kakve pare.“

U Bosni i Hercegovini ne postoji ni strategija ni institucije koje bi se izborile sa korupcijom i kriminalom, kaže zastupnik u Parlamentu Federacije Ante Čolak. „Ne postoji u ovoj zemlji nijedan kriminalac osim vlasti, ili – svi koji postoje su vlast", kaže on.

Činjenica da se pred sudovima ipak vodi nekoliko postupaka, kao i da tužilaštva pokreću istrage protiv visokopozicioniranih zvaničnika, napredak je u borbi protiv korupcije i kriminala. No najbolji primjer, biće kada neko od optuženih zaista bude i odgovarao za počinjena djela, smatra zastupnik SNSD-a u državnom Parlamentu Lazar Prodanović:

„Imaćemo najbolje primjere da smo spremni da se obračunamo onda kada neko iz redova pozicije bude osuđen ili smijenjen sa funkcije zbog zloupotrebe položaja ili kriminalnih radnji.“