SAD: Odobrena treća doza vakcine onima sa oslabljenim imunološkim sistemom

Stručnjaci kažu da dve doze vakcine Moderna i Pfizer ili jednokratne Johnson & Johnson možda neće dovoljno zaštititi neke ljude, posebno one koji imaju oslabljen imunološki sistem (ilustrativna fotografija)

Američki regulatori lekova dali su odobrenje Amerikancima sa oslabljenim imunološkim sistemom da dobiju dodatnu dozu vakcine protiv COVID-19, prenosi BBC.

Naredba izdata od Uprave za hranu i lekove (FDA) odnosi se na oko 10 miliona ljudi, uključujući primaoce organa i pacijente sa rakom.

To je prvi put da su američki zdravstveni zvaničnici naznačili da će možda biti potrebne dodatne vakcine u borbi protiv COVID-a.

Nekoliko drugih zemalja počelo je da daje dodatne doze određenim grupama stanovništva.

O pitanju dodatnih vakcina raspravljaće panel Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na sastanku u petak. Ako grupa odobri, dodatna doza mogla bi biti dostupna od ovog vikenda.

Stručnjaci kažu da dve doze vakcine Moderna i Pfizer ili jednokratne Johnson & Johnson možda neće dovoljno zaštititi neke ljude, posebno one koji imaju oslabljen imunološki sistem.

Sve tri vakcine su trenutno odobrene u SAD-u pod odobrenjem za hitnu upotrebu. Pfizer, koji je podneo zahtev za puno ovlašćenje, lobirao je kod američkih i evropskih regulatora da odobre treću, dodatnu dozu. Do ovoga dolazi usled sve više dokaza da zaštita antitela od vakcina može vremenom da prestane, a neki ljudi svoju treću dozu već traže na crnom tržištu.

Pročitajte i ovo: Fauči: U SAD treća doza vakcine za ljude sa slabim imunim sistemom

U četvrtak, američki stručnjak za bolesti dr Anthony Fauci rekao je da su dodatne doze možda potrebne samo onima čiji je imunološki sistem slab.

"U ovom trenutku ne smatramo da, osim imunološki kompromitovanim osobama, treba da dajemo dodatnu dozu", rekao je savetnik predsednika Joe Bidena za CBS.

U međuvremenu, Svetska zdravstvena organizacija pozvala je na moratorijum na dodatne doze vakcine najmanje do kraja septembra kako bi se svakoj zemlji omogućilo da vakciniše najmanje 10 odsto svog stanovništva.

Izrael je već obezbedio dodatne vakcine za starije od 60 godina koji su vakcinisani najmanje pet meseci ranije.

Velika Britanija, Francuska i Nemačka su imale planove da počnu sa njihovom distribucijom od septembra.

U Čileu, koji je u sredu počeo da daje vakcine ljudima vakcinisanim kineskom vakcinom Sinovac, ispred klinika se stvaraju redovi.

Druge zemlje koje planiraju dodatne doze su Švedska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Indonezija, Tajland i Južna Koreja.

Pročitajte i ovo: Treća doza vakcine: Šta treba znati?