Komšić razriješio s dužnosti savjetnika nakon fotografiranja s odbjeglom sutkinjom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, 28. februar 2024.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razriješio je s dužnosti svog savjetnika Muhameda Fazlagića, nakon što je na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj je prikazan u društvu s bivšom sutkinjom Lejlom Fazlagić koja je u bjekstvu, potvrđeno je 8. augusta za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Komšićevog kabineta.

Fazlagić je u Bosni i Hercegovini osumnjičena od 2016. godine za sudjelovanje u kriminalnoj grupi povezanoj s protuzakonitom preprodajom nekretnina, a godinama se nalazi u bjekstvu u Hrvatskoj.

Tim povodom oglasio se i bivši Komšićev savjetnik Muhamed Fazlagić, ističući da je napravio grešku te da je sam zatražio razrješenje sa savjetničke pozicije.

Sutkinja Lejla Fazlagić izbjegla je privođenje i suđenje iskoristivši dvojno državljanstvo i sklonila se od bh. pravosuđa u Hrvatsku. Hrvatski Vrhovni i Ustavni sud donijeli su rješenja kojima se dopušta njezino izručenje. Međutim, ministar pravde Republike Hrvatske nije donio rješenje kojim se dopušta izručenje u BiH.

Pročitajte i ovo:

BiH: Raspisana međunarodna tjeralica za bivšom sutkinjomSutkinja Fazlagić traži pravnu zaštitu u EU, 'nije u bjekstvu ali se ne vraća u BiH'Svi bjegunci od zatvora sa dvojnim državljanstvom BiH i susjeda