Komšić poziva visokog predstavnika da ne oklijeva nakon britanskih sankcija

Bosnia-Herzegovina - Politician, member of Bosnian Presidency, Zeljko Komsic, Sarajevo, 18Oct2021

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić pozvao je visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da djeluje nakon što je Velika Britanija uvela sankcije za vodeće dvoje zvaničnika iz bh. entiteta Republika Srpska (RS).

Britanija je u ponedjeljak objavila da je sankcionisala člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i predsjednicu tog bh. entiteta Željku Cvijanović zbog, kako je opisala, pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH.

"To je ujedno i jasna poruka visokom predstavniku u BiH Christianu Schmiditu da nimalo ne oklijeva i da antiustavne zakone koji podrivaju državu, odmah stavi van snage", prenijeli suKomšićev stavi iz njegovog kabineta, za Radio Slobodna Evropa.

"Sankcije Velike Britanije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović zbog pokušaja nezakonitog i antiustavnog otimanja državnih nadležnosti od strane entiteta RS, jasna su poruka koja govori šta vlasti Velike Britanije misle o antidržavnim aktivnostima političara iz RS", prokomentarisao je Komšić.

Zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, potkopavanja institucija BiH, negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca Dodiku i Cvijanović od ponedjeljka (11. aprila) zabranjena su putovanja u Veliku Britaniju i zamrzava im se imovina, kao i poslovanje s britanskim državljanima.

Pročitajte i ovo:

Velika Britanija sankcionisala Milorada Dodika i Željku CvijanovićDodik prekida saradnju sa britanskim ambasadorom nakon sankcijaCvijanović kaže da nije oštećena sankcijama

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istovremeno je prokomentarisao da je britanska odluka opravdana, te podsjetio da su nizom neustavnih zakona, odluka i zaključaka vlasti entiteta RS su izvršile udar na Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina njegove implementacije.

"Time je ozbiljno ugrožena stabilnost i uzdrman je mir u Bosni i Hercegovini, što je naročito zabrinjavajuće uzimajući u obzir rusku agresiju na Ukrajinu, kao i činjenicu da vlasti RS predvođene Dodikom podržavaju tu agresiju", istaknuo je.

Vlada Velike Britanije, radeći u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje, izrazila je nadu da će današnje sankcije potaknuti druge države da primjene slične restriktivne mjere koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje.