Komšić poručio da je podrška NATO-a bitna za mir i sigurnost u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić

Saradnja Bosne i Hercegovine (BiH) i NATO-a mora biti čvršća, kako bi BiH ispunila sve preduslove za punopravno članstvo u tom savezu.

Poručeno je to u srijedu, 9. marta, na sastanku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i brigadne generalice NATO Štaba u Sarajevu Pamele McGaha.

Komšić i McGaha razgovarali su o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i na međunarodnom nivou, u kontekstu rata u Ukrajini.

Razgovarano je, također, o rizicima od eskalacije sukoba u BiH i drugim zemljama Zapadnog Balkana, saopćeno je iz Komšićevog kabineta.

Pročitajte i ovo: EUFOR saopštio da je pojačanje raspoređeno širom BiH

Komšić je naglasio da je podrška NATO-a Oružanim snagama (OS) BiH i Ministarstvu odbrane BiH izuzetno značajna, kako bi "sačuvali mir, stabilnost i sigurnost svih građana u BiH".

McGaha je ponovila podršku NATO Štaba miru i stabilnosti u BiH, te istaknula posvećenost očuvanju sigurnosti, te zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Tema sastanka bila je i blokada rada državnih institucija, koja onemogućava usvajanje budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH.

Zbog toga su, između ostalog, blokirana finansijska sredstva namjenjena za realizaciju projekata vezanih za reformu odbrane i evropske integracije, kaže se u saopćenju.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Politički predstavnici iz entiteta Republika Srpska od jula prošle godine počeli su sa blokadom rada državnih institucija.

Blokada je počela zbog izmjena Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina, a koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.