Komšić ocijenio da BiH prelazi iz partnerske u savezničku fazu sa NATO

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 18. oktobar 2021.g.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić izjavo je u četvrtak da BiH prelazi iz partnerske u savezničku fazu odnosa sa NATO-om, bez obzira na "razne kočničare" u BiH.

On je pozdravio najavu Vlade Velike Britanije i premijera Borisa Johnsona o dolasku britanskih vojnih stručnjaka kako bi se Bosni i Hercegovini pomoglo da se osigura od ruskih prijetnji.

Komšić je u saopštenju naveo kako je posebno važno što NATO vidi secesionizam iz entiteta Republika Srpska, te što se uviđa da su Oružane snage BiH "jedna od važnijih državnih institucija".

Pročitajte i ovo: Britanija šalje vojne stručnjake u BiH za 'suprotstavljanje ruskom uticaju'

Dva stručnjaka za borbu protiv dezinformacija i reformu odbrane radiće s Oružanim snagama BiH i NATO-om na održavanju mira i bezbjednosti u zemlji, saopšteno je iz britanske vlade u četvrtak.

Britanija će takođe obezbijediti sredstva za jačanje cyber sigurnosti u BiH, čineći zemlju otpornijom na napade.

"Ne možemo dozvoliti da Zapadni Balkan postane još jedno igralište za (ruskog predsjednika Vladimira) Putinove pogubne težnje", naveo je u izjavi premijer Boris Johnson.

BiH je i u fokusu samita NATO-a u Madridu gdje se u deklaraciji navodi da su se, u svjetlu promijenjenog bezbjednosnog okruženja u Evropi, NATO saveznici odlučili "za nove mjere za jačanje prilagođene političke i praktične podrške partnerima, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Gruziju i Republiku Moldaviju."

Bosna i Hercegovina na NATO samitu u Madridu 29. i 30. juna učestvuje kao zemlja partner.

"Radićemo s njima na izgradnji njihovog integriteta i otpornosti, razvoju sposobnosti i održavanju njihove političke nezavisnosti. Takođe ćemo poboljšati našu podršku u izgradnji kapaciteta partnerima sa juga", stoji u deklaraciji madridskog samita.

Početkom juna ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić zatražio dodatnu pomoć NATO-a u "osiguranju sigurnosti i stabilnosti u BiH".

Pročitajte i ovo: NATO nadzor zbog ruskog uticaja u BiH

Sredinom juna iz Parlamentarne skupštine NATO-a saopšteno je kako se BiH nosi s najtežom političkom krizom otkako je prije gotovo trideset godina izašla iz pepela ogorčenog građanskog rata.

"U trenutku ozbiljne međunarodne napetosti u Evropi povezane s ruskim ratom protiv Ukrajine, unutrašnja kriza u BiH sada stvara ozbiljnu zabrinutost u glavnim gradovima NATO-a i Evropske unije (EU)", ocijenjeno je nakon posjete delegacije Parlamentarne skupštine NATO-a Bosni i Hercegovini.

Akcijski plan predstavlja pripremnu fazu za punopravno članstvo u ovom savezu, a BiH je trenutno jedina zemlja u ANP-u.

Blokada je završena u decembru 2019. godine, kada je dogovoreno da se u NATO štab pošalje dokument pod nazivom "Program reformi".

Pročitajte i ovo: Most: Čuva li NATO Bosnu i Hercegovinu?