Komitet UN-a kaže da je Izrael u Gazi prekršio sporazum o pravima djeteta

Ujedinjene nacije, logo

Komitet Ujedinjenih nacija (UN) osudio je u četvrtak "kršenje globalnog sporazuma o zaštiti prava djece" od strane Izraela, navodeći da su izraelske vojne akcije od 7. oktobra 2023. imale "katastrofalan" uticaj na djecu.

Izraelska ofanziva je počela nakon što je militantni Hamas, koga su SAD i EU proglasile za terorističku organizaciju, napao Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi, uglavnom civila.

U izraelskoj ofanzivi odmazde ubijeno je više od 40.000 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja u Gazi, koje u svojim podacima ne pravi razliku između civila i boraca.

Pročitajte i ovo: WHO: U Gazi uspješno završena prva faza vakcinacije protiv dječije paralize

"Komitet UN najoštrije osuđuje teška kršenja prava prema konvenciji u okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući ogroman gubitak života, kao rezultat vojnih akcija države stranke", naveo je je Odbor od četiri člana, u dokumentu koji se poziva na Konvenciju o pravima djeteta.

Pročitajte i ovo: U Gazi ubijene bebe blizanci i majka, dok je otac išao po rodne listove

Kako prenosi Rojters, izraelska delegacija je na nizu saslušanja u UN-a, ranije ovog mjeseca, tvrdila da se sporazum ne primjenjuje u Gazi ili na Zapadnoj obali.

Istovremeno, izraelska delegacija je pred UN saopštila i da je posvećena poštovanju međunarodnog humanitarnog prava.