Lov i krivolov

Nenad Pejić

U jednom demokratski organiziranoj državi se uopće nebi ni vodila rasprava o tome ni ko je slikao ni ko je slao fotografije. To je potpuno nebitno i sasvim marginalno.
Znate li onu priču o tome zašto su u bivšoj državi uvijek u patrolu išla dva milicionera? Šala kaže da su dvojica uvijek išla jer jedan znao, da čita a drugi da piše.

Hrvatska je jučer konačno dobila odgovor na pitanje ko je kriv za aferu "divlje svinje" koja se dogodila krajem prošle godine. To je glasnogovornik gradskog poglavarstva u Virovitici!! Svaka čast efikasnosti političkih struktura na vlasti u Hrvatskoj. Sve je sada jasno. Ali, krenimo od početka. Mladen Markač, optuženi general za zločine u "Oluji" je svojevremeno pušten kući da čeka sudjenje ali je dobio nalog da se ne smije kretati van odredjenog područja. Vlada je dala garancije da će se Mladen Markač tako ponašati i poštivati odluku suda. On je znao da ne smije u lov, ali je otišao. On je takodjer znao da ga može uhapsiti svaki policajac ako je van kruga takozvanog kućnog pritvora ali je znao da ga uhapsiti neće niko jer je bio sa ministrom unutarnjih poslova. I Markač je znao da je Kirin to znao. I Kirin je znao da je Markač znao da je on znao.

I Sanader je znao kakvog ministra ima. I Sanader je znao da je vlada garantirala da Markač neće ići dalje od područja utvrdjenog odluci o kućnom pritvoru. Ne bih se čudio ni da je znao da ministar ide u lov i još bih se manje čudio da je znao s kim ministar ide u lov.

I Kirin je znao da je Markač u kućnom pritvoru. I on je znao da generala može uhapsiti svaki policajac ako ga vidi na području van zone utvrdjene kućnim pritvorom. I znao je da ga on sam mora odmah uhapsiti ako ga vidi van tog područja. I Kirin je znao da je vlada obećala da će Markač biti uhapšen čim iskorači van tog područja. On je znao da je vlada dala garanciju haškom sudu i znao je da ako neko otkrije da će kredibilitet vlade biti doveden u pitanje.

Svi su dakle sve znali. I kad su već svi sve znali odlučili su da se "uslikaju" nakon što su pobili desetak divljih svinja. Jedini koji ništa nije znao je glasnogovornik virovitičkog poglavarstva pa se brže bolje potrudio da slike sa uspješnog lova pošalje na 65 adresa i tako još jednom pokaže svojim šefovima kako je njihov uspješan promotor. Bio je, siromah, "prerevnosan" kaže njegov gradonačelnik. Kad su shvatili šta su uradili bilo je kasno za sve - osim za nevjerovatne količine gluposti i laži koje su se počele valjati po hrvatskoj političkoj sceni. Najprije su pokazali fotografije od prije nekoliko godina pokušavajući da podmetnu medijima da su stare fotografije predstavili kao nove!! Onda se uočilo da je ministar unutarnjih poslova Kirin bogme dobio u medjuvremenu koji kilogram pa se nove fotografije nikako nisu mogli podmetnuti kao stare. Pa su jučer hladno saopćili da jesu lagali - ali iz dobre namjere!!

U sve se upetljao Markačev advokat koji je kazao kako prema njegovim saznanjima, Markač nije bio ni u kakvom lovu, iako je veliki lovac. Lagao je – ali u dobroj namjeri. Onda su postali krivi novinari koji su sve to objavili, pa se rasplamsala teza kako se ne bi ništa dogodilo da novinari nisu objavili fotografiju iz lova!! Čak su i neki blogeri žestoko "opalili" po novinarima. Jedan kaže: "Iskreno, da sam novinar, ma nema tih para za koje bi ja dezavuirao našu borbu i naše generale, pa to je sramota što se dešava....Vidim na onom smećastom portalu Index.hr kako likuju.....Ma sram ih može biti, izdajice, za male pare su se prodali, nesretnici!!"
Onda se javila supruga Mladena Markača tvrdnjom da su fotografije s božićnog lova, koje su njenog supruga koštale slobode, objavljene namjerno kako bi se naštetilo ministru Ivici Kirinu. "Mladen Markač nije bio meta, ali je ispao žrtva. Sigurno je tako jer kada su već bile objavljene, Mladen ih je preda mnom molio da ih skinu s internetskih stranica Grada Virovitice, ali nisu htjeli! To ne može biti slučajno!" - ustvrdila je ona. Eto, dakle, to je urota protiv ministra unutarnjih poslova!!

General Mladen Markač se ekpresno vratio u hašku ćeliju, Ivica Kirin nije više ministar unutarnjih poslova. A jučer je pronadjen i krivac - glasnogovornik iz Virovitice. Sram ga bilo. Nije dakle kriv Mladen Markač što je kršio pravila suda! Nije kriv ministar Ivica Kirin koji je haškog optuženika odveo u lov iako je znao da je on u kućnom pritvoru. Nije kriv predsjednik općine koji je sve to organizirao. Nije kriv Ivo Sanader što je imenovao ministra koji pravi takve bedastoće nego je kriv glasnogovornik koji je, suviše revnosan, poslao fotografije. Nisu krivi oni koji su lagali. Nisu krivi oni koji su imenovali one koji su lagali. Nisu dakle krivi oni koji su sve uradili nego onaj ko je, suviše revnosan, poslao fotografije o tome što su oni radili!!?? Krivi si novinari jer su objavili ISTINU!!??
Nije kriv lopov što je nešto ukrao – nego onaj ko je obavijestio policiju! Nije kriv učenik koji nije naučio zadaću nego učitelj što je o tome obavijestio roditelje!! Nije kriv uposlenik koji redovno kasni na posao nego njegov kolega koji je to rekao šefovima!!
Ne bih baš rekao da se sve ovo dešava zato što se hrvatskim ulicama tobože šetaju nepismeni policajci poput onih milicionera iz šale sa početka priče. Ne radi se ovdje o gluposti, niti o tome ko zna da čita, a ko zna da piše. Glupost često nije rezultat neznanja nego rezultat bahatosti. Radi se o aroganciji ljudi na vlasti koji najprije vode haškog optuženika u lov, a onda kad sve procuri u javnost postanu još arogantniji i optuže onoga ko je slao fotografije o tom lovu!!

U jednom demokratski organiziranoj državi se uopće nebi ni vodila rasprava o tome ni ko je slikao ni ko je slao fotografije. To je potpuno nebitno i sasvim marginalno. Jedino me čudi kako se to nisu sjetili pravih krivaca.

Krive su divlje svinje! Da se nisu našle na krivom mjestu u krivo vrijeme, nebi bilo fotografiranja, glasnogovornik ne bi imao šta poslati, lovci bi krili ko zmija noge da su uopće bili u lovu jer se nebi imali čime pohvaliti, Markač bi bio doma, Kirin bi bio ministar i - sve bi bilo lijepo i potaman. Baš kao i što treba biti - u bajci.