Da li tornado u SAD ima veze sa klimatskim promjenama?

Satelitski snimak štete koju je uzrokovala olujni vjetar na srednjem zapadu SAD, 11. decembar 2021.

Oluja koja je harala u pet američkih saveznih država od petka 10. decembra uveče stvorila najmanje 24 tornada izazivajući ogromne štete. Neuobičajeno tople temperature i olujni sistem sa istoka koji je povezan sa klimatskim obrascem La Nina pomogao je stvaranju uslova koji su neophodni da dođe do monstruoznih tornada koji su se pojavili na srednjem zapadu i jugu Amerike. Zašto?

Kako nastaje tornado?

Tornado nastaje od velike grmljavine. U grmljavinskim oblacima, topli i vlažni vazduh se podiže dok hladan opada – zajedno sa kišom i gradom. U ovim uslovima nastaju vrtlozi vazdušnih struja unutar oblaka. Iako rotirajuće vazdušne struje počinju horizontalno, mogu se okrenuti okomito i spustiti se s oblaka – kada nastaje tornado.

Tornado u decembru je neuobičajena stvar, ali nije ni nešto što se nikada nije desilo. Međutim, žestina i dužina puta tornada od 10. decembra u SAD vjerovatno ga svrstava u posebnu kategoriju, kažu meteorolozi. Jedan od tornada - ako se potvrdi da je bio samo jedan – moguće da je oborio gotovo 100 godina star rekord - koliko dugo je tornado ostao na tlu na putu uništenja, rekli su stručnjaci.

"Jednom rječju: izvanredan; nevjerovatno bila bi druga riječ", rekao je Victor Gensini, profesor meteorologije sa Univerziteta Northern Illinois. "Bila je to kasnoproljetna pojava sredinom decembra."

Toplo vrijeme bilo je ključni faktor za nastanak tornada, ali nije sasvim jasno jesu li klimatske promjene presudne, kažu meteorolozi.

Naučnici kažu da je komplikovano otkriti kako klimatske promjene utiču na učestalost tornada i da se radi na boljem shvatanju fenomena.

Takođe kažu da se atmosferski uslovi koji dovode do takvih pojava intenziviraju zimi kako se planeta zagrijava. Prostor koji pogađaju tornada u SAD koje godišnje pogodi oko 1.200 ovih pojava godišnje, najviše na svijetu, pomiče se dalje na istok od saveznih država Kansas-Oklahoma.

Evo što se zna o izbijanju tornada u petak i ulozi klimatskih promjena u takvim vremenskim pojavama, kako prenosi agencija Associated Press (AP).

Kakvi vremenski uslovi dovode do razarajućih olujnih vjetrova?

Nekoliko faktora, koje meteorolozi nastavljaju da proučavaju.

"Desio se najgori scenario. Topli vazduh u hladnoj sezoni usred noći", kaže John Gordon, meteorolog u Louisvilleu, savezna država Kentucky.

Jednom kada se formirala oluja, izuzetno jak vjetar je spriječio da se tornado rasprši, navode stručnjaci. Smatra se da tornado nestaje kada olujne struje izgube na intenzitetu.

Tornado obično gubi energiju za nekoliko minuta, ali u ovom slučaju bili su sati u pitanju, rekao je Gensini. Oluja od 10. decembra je prošla 322 kilometra, dok je rekord 352 kilometra – tornado iz 1925. godine pogodio je tri savezne države. Gensini smatra da će ovo biti novi record kada se završi sa svim analizama.

"Kako bi se dobio stvarno dug put tornada, oluja mora jako brzo da se kreće. Ova oluja se kretala brzinom od 80 kilometara na sat većinom svog života", rekao je Gensini. Ovdje se ne radi o brzini vjetra već o brzini kretanja oluje generalno.

"Govorimo o brzini ravnoj kretanju vozila na autoputu", napominje Gensini.

Veza tornada sa klimatskim promjenama?

Naučnici navode da je komplikovano uočiti direktnu vezu sa klimatskim promjenama, jer pokušavaju da razluče mnoge sukobljene faktore o tome kako ljudsko djelovanje na klimu utiče na učestalost tornada, ali i na njihov pojačani intenzitet.

Manje od 10 posto jakih oluja s grmljavinom stvara tornada, što otežava donošenje zaključaka o klimatskim promjenama i procesima koji dovode do njih, rekao je Harold Brooks, naučnik za tornado u Nacionalnoj laboratoriji SAD za razarajuće oluje.

Naučnici su primijetili promjene u osnovnim sastojcima grmljavine, međutim, kako se planeta zagrijava, Gensini kaže da su ekstremne oluje "sve češće jer imamo mnogo toplije vazdušne mase u hladnoj sezoni koje mogu da podrže izbijanje teških vremenskih prilika".

U Sjedinjenim Američkim Državama će se vjerovatno više tornada pojavljivati zimi, rekao je Brooks, jer temperature budu iznad dugogodišnjeg prosjeka.

Furtado sa Univerziteta u Oklahomi rekao je da se ‘aleja tornada’, izraz koji se koristi za opisivanje mjesta gdje su mnogi vjetrovi kovitlaci pogodili SAD, pomaknula na istok u dolinu rijeke Mississippi, zbog povećanja temperature i vlage.