Naređena obdukcija nakon što je kit 'ruski špijun' pronađen mrtav u norveškim vodama

Hvaldimir beluga kit u Hammerfestu, Norveška, 16. juna 2019.

Poznati "ruski špijun" kit beluga pronađen je mrtav u području Stavangera u Norveškoj prošle sedmice, prema izjavi norveške Uprave za ribarstvo, a naložena je obdukcija kako bi se utvrdilo je li namjerno ubijen.

Kit, otkriven 2019. u blizini obale Norveške, postao je međunarodni fenomen nakon što je viđen kako nosi pojas s natpisom "Oprema St. Petersburga", što je izazvalo nagađanja da bi mogao biti povezan s ruskom špijunažom.

Kit, koji je dobio nadimak Hvaldimir prema norveškoj riječi za kita, hval i povezanosti kita s Rusijom, pronađen je mrtav 31. avgusta. Prvi zvanični izvještaji nisu ukazivali na uzrok smrti.

No NOAH, norveška skupina za zaštitu prava životinja, i One Whale, grupa stvorena za praćenje Hvaldimira, objavili su zajedničku izjavu u kojoj se kaže da postoje "jake indikacije da su ga možda povrijedili ljudi."

Nakon što je 2. septembra pogledala tijelo, Regina Crosby Haug, voditeljica One Whalea, rekla je novinskoj agenciji AFP da je kit "imao više rana od metaka po tijelu". Nekoliko veterinara i biologa pogledalo je slike Hvaldimirova tijela i također ukazalo One Whaleu i NOAH-i da su ga ljudi ozlijedili.

Hvaldimirovo tijelo poslato je 2. avgusta na obdukciju, a izvještaj se očekuje za oko tri sedmice, rekao je portparol Norveškog veterinarskog instituta.

Pročitajte i ovo: Da li bijeli kit 'špijunira' za Rusiju?

Hvaldimir je od svog otkrića izazvao spekulacije o ruskom špijuniranju. Prema Joergen Ree Wiigu iz Norveške direkcije za ribarstvo 2019., čak su i norveški vojni zvaničnici bili zainteresirani za porijeklo kita.

Wiig je rekao da je pojas koji je Hvaldimir nosio kada je otkriven imao nosač za kameru, ali ne i kameru. Oprema je očigledno uklonjena u nekom trenutku nakon što je prvi put viđen u Arktičkom moru.

Iako Rusija nema poznatu istoriju korišćenja kitova u vojne svrhe, Dmitrij Glazov, zamjenik šefa programa za beluga kitove koji radi na Severcovljevom institutu za ekologiju i evoluciju pri Ruskoj akademiji nauka, rekao je Interfaksu u aprilu 2019.da bi ruska vojska mogla raditi sa belugama.

Moskva nikada nije izdala nikakvu zvaničnu reakciju na spekulacije da je on mogao biti korišten kao ruski špijun.