Lider Kirgistana poziva na ignorisanje 'spekulacija' u vezi sa sukobima duž granice sa Tadžikistanom

Predsednik Kirgistana Sadir Džaparov (u sredini) pozvao je na "strpljenje i mir", tvrdeći da se "manipulativne" informacije postavljaju na internet kako bi se "poremetile prijateljske veze sa susedima Kirgistana".

Predsednik Kirgistana Sadir Džaparov pozvao je građane da ignorišu nepotvrđene izveštaje sa interneta o prošlonedeljnim smrtonosnim sukobima duž granice te zemlje sa Tadžikistanom, dok njegova nacija obeležava dan žalosti za poginulima u borbama.

U obraćanju naciji 19. septembra, Džaparov je pozvao na "strpljenje i mir", tvrdeći da se "manipulativne" informacije postavljaju na internet kako bi se "poremetile prijateljske veze sa susedima Kirgistana".

"Imamo sposobnu vojsku i hrabre ratnike koji mogu da spreče bilo kakve pokušaje ilegalnog prelaska naših granica - i oni su to eksplicitno dokazali odbijanjem svih takvih pokušaja da se ilegalno uđe na našu teritoriju", rekao je Džaparov. U sukobima u južnom kirgistanskom regionu Batken između 14. i 17. septembra poginulo je najmanje 59 građana Kirgizije, saopštile su ranije vlasti zemlje.

Pročitajte i ovo: U višednevnoj pucnjavi između Kirgistana i Tadžikistana 36 mrtvih

Tadžikistanske vlasti saopštile su da je najmanje 30 državljana Tadžikistana izgubilo život tokom sukoba. Tadžikistanskom servisu RSE/RL izvori su rekli da je ubijeno 39 Tadžika.

Ministarstva spoljnih poslova dve centralnoazijske zemlje optužila su jedno drugo za "oružanu agresiju" upotrebom teške artiljerije, višestrukih raketnih bacača i minobacača.

Mnoge pogranične oblasti u Centralnoj Aziji su bile sporne od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Situacija je posebno komplikovana u blizini brojnih eksklava u nestabilnoj dolini Fergane, gde se susreću granice Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana. Skoro polovina kirgiško-tadžikistanske granice od 970 kilometara tek treba da bude demarkirana, što dovodi do stalnih tenzija otkako su dve zemlje stekle nezavisnost pre više od tri decenije.