Kinezi u Hrvatskoj: Luke i hoteli

zagreb, ilustrativna fotografija

Kina je sve prisutnija na jugoistoku Europe, a po općoj ocjeni izbor kineske kompanije za izvođenje radova na Pelješkom mostu otvorio je vrata kineskim investicijama i u Hrvatskoj. Politička klima se dolaskom Plenkovićeve vlade promijenila i prve kineske investicije kreću u realizaciju, kažu poznavatelji.

Kineski investitori koji već godinama dolaze u Hrvatsku i pokazuju interes za ulaganje – od turizma do infrastrukture – unazad godinu i po do dvije godine došli su na svoje. Neki su projekti krenuli u realizaciju, a neki su pred zaključenjem. Pred mjesec dana je na skupštini Luke Zadar „ozakonjeno“ da kompanija iza koje stoji kineski kapital postane većinski vlasnik luke, i kreće se u realizaciju investicije koja bi u prvoj fazi iznosila 200 milijuna kuna (26,5 milijuna eura).

Siniša Malus

„Očekuje se da će tu u idućih tri do pet godina investicija iznositi 100 milijuna eura, jer oni imaju ambiciju da pretvore Luku Zadar u jednu od najjačih luka na ovom dijelu Jadrana i shvatili su da je njima Luka Zadar jedna od najatraktivnijih luka u sklopu njihovog velikog projekta 'Jedan pojas, jedan put'. Odmah pored Zadra prolazi auto-cesta, a zainteresirani su i za rekonstrukciju pruge Knin – Zadar, što je priča koja bi se mogla početi realizirati relativno skoro“, kaže za Radio Slobodna Europa Siniša Malus, menadžer za komunikacije Kinesko-jugoistočnoeuropske poslovne asocijacije (CSEBA), udruge osnovane sa ciljem da povezuje poslovne ljude iz Hrvatske i regije sa poslovnim ljudima iz Kine.

Pročitajte i ovo: Milijarde kineskih investicija u regionu

Plan je i obnova i modernizacija cijele „unske pruge“ kako bi se zadarsku luku povezalo sa srednjom Europom – od Slovačke i Poljske do Austrije i Njemačke.

Mediji su primijetili i da Poljaci žele prodati većinski udio u Luci Rijeka, a da se to vremenski poklopilo sa boravkom vrlo velikog kineskog izaslanstva u Hrvatskoj, pa – kako Kinezi posljednjih godina kupuju mnogo luka – i tu je moguć ulazak kineskog kapitala. Sljedeći bi korak i u Rijeci mogla biti obnova pruge prema Zagrebu i Mađarskoj.

Kineska kompanija kupila je i hotel u Krapinskim Toplicama, ali bi se u sljedećih pet do sedam godina tamo realiziralo i više drugih turističkih i infrastrukturnih projekata, dijelom i na prijedlog samih lokalnih vlasti. Po Malusovoj ocjeni, novo poglavlje u ulasku kineskih investicija u Hrvatsku otvoreno je dijelom zahvaljujući premijeru Andreju Plenkoviću i njegovom kabinetu, koji mnogo više pažnje posvećuju Kini, nego što je to bio slučaj ranije, a dijelom i pobjedom kineske kompanije na natječaju za izgradnju Pelješkog mosta.

„Oni su dobili vjetar u leđa da se u Hrvatskoj pojavljuju puno hrabrije i puno otvorenije nego do sada. Jer uvijek do sada bilo je puno priče, ali vrlo malo realizacije, a sada nakon Pelješkog mosta čini se da se stvari ubrzavaju i da se realno može očekivati da će u nekom kratkom idućem razdoblju doći do niza pozitivnih priča.“

Da bi Kinezi došli u Hrvatsku, Vlada mora napraviti strukturnu politiku: Ljubo Jurčić

Međutim, nisu svi tako optimistični. Dobar poznavatelj Kine, suautor knjige „Kina na Balkanu“ i predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić upozorava u izjavi za RSE da su ovo za kineske prilike razmjerno mali projekti, i da su u prvom redu zakazale sve hrvatske vlade do sada. On podsjeća da su Kinezi mnogo investirali u Srbiji, i da sada pomalo ulaze i u Bosnu i Hercegovinu. Kako u svemu tome stoji Hrvatska?

„S jedne strane, Hrvatska nema takvih mogućnosti, nema takvih resursa i kapaciteta. A sa druge strane, da bi Kinezi došli u Hrvatsku, Vlada mora napraviti strukturnu politiku u koju bi Kinezi 'ušli'. A Hrvatska nema nikakvu strukturnu politiku, pa ni takvu pomoću koje bi iskoristila kineske težnje da se prošire u Europu, i onda su u tom proširivanju važna ulaganja, pa da onda Hrvatska privuče dio tih ulaganja. Hrvatska je totalno nespremna za to. Nula, zero, minus! Čak mislimda postoji deficit te pripreme.“

Pročitajte i ovo: Direktno srpsko pogađanje sa Kinezima

Kako god bilo, Hrvatska posljednjih godina bilježi i velik porast broja kineskih turista. Ove su godine među policajcima iz 18 država koji pomažu svojim turistima u Hrvatskoj po prvi puta bili i kineski policajci, koji su zajedno sa svojim hrvatskim kolegama patrolirali Dubrovnikom, Splitom i Plitvičkim jezerima.