Kineski izaslanik u Ukrajini pozvao sve strane da stvore prostor za mirovne pregovore

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na sastanku s posebnim predstavnikom Kine za pitanja Euroazije Lijem Huijem, Kijev, 16. maj 2023.

Specijalni izaslanik Pekinga istaknuo je da nema lijeka za rat u Ukrajini tokom posjete Kijevu ranije ove sedmice, ali je pozvao sve strane da stvore uvjete za mirovne pregovore, saopćilo je u četvrtak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Specijalni izaslanik za euroazijska pitanja Li Hui posjetio je Kijev u utorak i srijedu, gdje je s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, ukrajinskim ministrom vanjskih poslova i drugim državnim čelnicima razmijenio mišljenja o načinima okončanja ukrajinsko-ruskog sukoba političkim rješenjem, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

"Kina je voljna promicati međunarodnu zajednicu kako bi se stvorio najveći zajednički imenitelj za rješavanje ukrajinske krize i uložiti vlastite napore u zaustavljanje borbi i prekid vatre i vratiti mir što je prije moguće", stoji u priopćenju.

"Kina je uvijek igrala konstruktivnu ulogu u ublažavanju humanitarne situacije u Ukrajini na svoj način i nastavit će pružati pomoć Ukrajini u okviru svojih mogućnosti", dodaje se.

Pročitajte i ovo: Novi zračni napadi na Kijev, deveti ovog mjeseca

Ukrajinski ministar vanjskih poslova rekao je Liju u srijedu da Kijev neće prihvatiti nikakve prijedloge za okončanje rata koji uključuju gubitak teritorije ili zamrzavanje sukoba, saopćilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Li, koji je bivši ambasador u Rusiji, će tokom višednevnog putovanja posjetiti i Poljsku, Francusku, Njemačku i konačno Rusiju.

On je najviši kineski zvaničnik koji je posjetio Ukrajinu od ruske invazije u februaru 2022.

Tokom Lijeve posjete Kijevu, razgovarano je i o bilateralnim odnosima, a obje strane su se složile da će raditi na održavanju međusobnog poštovanja i nastaviti dalje uz obostrano korisnu saradnju, saopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Obje vlade su se složile da je nedavni telefonski poziv između predsjednika Xi Jinpinga i Zelenskog istaknuo pravac razvoja odnosa.

Pročitajte i ovo: Izaslanik Kine u Kijevu dok se nastavljaju teške borbe u Bahmutu