Sever Kine pod jakim toplotnim talasom

Centar Pekinga, 11. jun 2024.

U Pekingu je u utorak na snazi upozorenje na ekstremnu vrućinu, pošto su temperature porasle širom severa Kine.

Kina je najveći emiter gasova s efektom staklene bašte za koji naučnici kažu da izaziva klimatske promene i duže, toplije talase.

Vlasti u Pekingu izdale su u utorak narandžasto upozorenje za ekstremne vrućine, drugi najviši od četiri nivoa, upozoravajući da bi temperatura mogla da se popne i do 37 stepeni Celzijusa u nekim delovima prestonice.

Pročitajte i ovo: Više od 50 ljudi umrlo u vrućinama u Indiji

Lokalna vlada je pozvala stanovnike da smanje vreme provedeno na otvorenom, piju puno vode i paze da li se kod dece, trudnica i starijih pojavljuju znaci toplotnog udara.

Visoke temperature do 42 stepena zadržaće se do petka u severnim, severozapadnim i centralnim oblastima, uključujući Peking, Tjenđin, Hebej, Šansi, Hubei, Unutrašnju Mongoliju i Sinđang, saopštila je nacionalna meteorološka služba.

S druge strane, južnije se očekuju jaki pljuskovi sa do 70 milimetara kiše koja preti delovima provincija Junan i Guidžou u utorak i sredu, saopštila je meteorološka kancelarija.

Prošli mesec je bio najtopliji maj u istoriji i bio je 12. uzastopni mesec vrućina na Zemlji, objavila je klimatska služba Evropske unije prošle nedelje.

Zemlje širom severne hemisfere zabeležile su velike toplotne talase dok prelaze u letnje mesece.

Istaknuti indijski stručnjak za vremenske prilike rekao je u ponedeljak da je trenutni toplotni talas u zemlji najduži ikada zabeležen, pri čemu su u delovima te zemlje – koja je i sama značajan emiter gasova s efektom staklene bašte – od sredine maja beležene temperature iznad 45 stepeni.

Pakistan pod naletom opasnog toplotnog talasa

Delovi zapadna SAD takođe su zabeležili rekordnu vrućinu za ovo doba godine, dok je na Kipru prošle nedelje obustavljen rad na otvorenom i usluge dostave hrane pošto je temperatura dostigla 43 stepena Celzijusa.

Izvor: AFP