Kineska vojska počela vežbe oko Tajvana

Fotoarhiv: Mornarica Tajvana

Kineska vojska započela je vežbe u blizini Tajvana, prenela je 19. avgusta agencija Beta.

Navodi se da je komanda vojske Kine na internetu objavila snimke vežbi na kojima se, između ostalog, brojni vojni brodovi i let aviona.

Peking je saopštio da je to „upozorenje separatističkim snagama“ i očekivani odgovor na posetu potpredsednika Tajmana Vilijama Laija Sjedinjenim Državama. On se 18. avgusta vratio iz SAD gde je boravio na putu za Paragvaj.

Ministarstvo odbrane Tajvana oštro je osudilo kineske vojne vežbe, saopštivši da će poslati odgovarajuće snage da osiguraju nacionalnu bezbednost.

Tajvan je rasporedio avione i plovila i aktivirao kopnene raketne sisteme kao odgovor na kineske vežbe i prati situaciju, naveo je zvanični Tajpej.

Kina je pre godinu tačno dana održala svoju najveću demonstraciju sile prema Tajvanu poslednjih godina, tako što je rasporedila ratne brodove, rakete i borbene avione oko tog ostrava, nakon putovanja na Tajvan američke zvaničnice Nensi Pelosi (Nancy Pelosi).

Kina je slične manje manevre vežbe izvela i u aprilu ove godine nakon što je sastanka predsednice Tajvana Cai Ing-ven i predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevina Makartija u Los Anđelesu. Poseta predsednice Tajvana SAD bila je istorijska ali i politički osetljiva u trenutku jačanja tenzija sa Kinom koja tvrdi da je Tajvan njena teritorija.

Kevin Mekarti je prvi američki političar najvišeg ranga koji se sastao sa jednim liderom Tajvana na američkom tlu od 1979. godine, uprkos pretnjama odmazde od strane Kine, koja polaže pravo na Tajvan.

Pročitajte i ovo: SAD i Filipini obnavljaju vojni savez zabrinuti zbog Kine