Kina podršku nezavisnosti Tajvana nazvala 'igranje vatrom'

Fotoarhiv: Vojne vežbe oko Tajvana, avgust 2022.

Kina je upozorila inostrane države da ne komuniciraju sa vlastima Tajvana i da prestanu da im šalju signale za nezavisnost.

"Pozivamo ih da prestanu da se igraju vatrom po pitanju Tajvana", izjavio je na konferenciji za medije portparol kineske Kancelarije za poslove Tajvana Ma Sjaoguang.

Kako prenosi AP, dodao je da je Kina i u ovoj godini posvećena čuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta i razbijanju zavera za nezavisnost Tajvana.

"Zlonamerna podrška nezavisnosti Tajvana među antikineskim elementima u nekoliko stranih zemalja namerna je provokacija", rekao je Sjaoguang.

Tajvan se od Kine odvojio 1949. godine, dok Peking to ostrvo smatra svojom teritorijom.

Pročitajte i ovo: Tajvan produžava obvezni vojni rok zbog prijetnje Kine

Kina je zbog niza poseta stranih političara Tajvanu poslednjih meseci počela da sprovodi vojne vežbe kao demonstraciju moći. Ove sedmice tajvanska vojska organizuje vežbe u cilju da uveri javnost u sposobnost da se suprotstavi kineskim pretnjama.

Nensi Pelosi, tadašnja predsedavajuća Donjeg doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, 2. avgusta doputovala je u Tajpej u jeku napetosti između Pekinga i Vašingtona. Bio je to dolazak najvišeg američkog zvaničnika na Tajvan u poslednjih 25 godina.

Zbog njene posete, Kina je izvela vojne manevre koji su uključivali ispaljivanje projektila, delovanje ratnih brodova i borbenih aviona oko tajvanskog vazdušnog prostora.

Sjedinjene Američke Države nisu priznale Tajvan, sa kojim inače održavaju političke i ekonomske odnose.

Nekoliko dana nakon što je predsednik Džo Bajden (Joe Biden) krajem decembra pojačao američku podršku Tajvanu, Kina je poslala rekordan broj vojnih aviona u blizini ostrva kojeg smatra svojom teritorijom.

Time je poslala signal da Peking želi da održi pritisak uprkos tome što tenzije između supersila blago popuštaju, javili su krajem prošle godine svetski mediji.