Kineski ratni brodovi kod Tajvana posle sastanka Cai i Makartija

Kineski i tajvanski davni simboli, ilustrativna fotografija

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštio je 6. aprila da su nedaleko od Tajvana primećeni jedan helikopter i tri kineska ratna broda.

"Jedna letelica kineske vojske i tri broda kineske mornarice primećeni su 6.00, po lokalnom vremenu", navodi se u saopštenju Ministarstva, preneo je AFP.

Saopštenje je izdato nakon sastanka predsednice Tajvana Cai Ing-ven i predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevina Makartija u Los Anđelesu.

Poseta predsednice Tajvana SAD je istorijska ali i politički osetljiva u trenutku jačanja tenzija sa Kinom koja tvrdi da je Tajvan njena teritorija.

Kevin Mekarti se sastao sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven u Kaliforniji. On je prvi američki političar najvišeg ranga koji se sastao sa jednim liderom Tajvana na američkom tlu od 1979. godine, uprkos pretnjama odmazde od strane Kine, koja polaže pravo na Tajvan.

Pročitajte i ovo:

Kina poslala grupu nosača blizu obale Tajvana uoči sastanka u SADKina upozorava zvaničnika SAD da se ne sastaje sa predsednicom TajvanaPredsednica Tajvana u tranzitu kroz SAD, uprkos upozorenjima Kine

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je sastanak u Kaliforniji kao "akte tajnog dogovora" i reklo da će braniti svoj suverenitet.

"Kina se čvrsto protivi i oštro osuđuje ta dela", rekao je portparol tog ministarstva, a prenela državna novinska agencija.

"Kao odgovor na ozbiljno pogrešna dela tajnog dogovora između Sjedinjenih Država i Tajvana, Kina će preduzeti odlučne i efikasne mere za zaštitu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", poručili su.

U objavi Odbora za spoljne poslove Svekineskog narodnog kongresa, a prenosi državna agencija, navodi se da su Mekartijevi postupci "ozbiljno prekršili obvezu koju su Sjedinjene Države preuzele prema Kini po pitanju Tajvana".