Kina tvrdi da ne daje subvencije za električna vozila koje zabranjuje STO

Kina nikada ne koristi subvencije za električna vozila koje je zabranila Svetska trgovinska organizacija (STO), rekao je u četvrtak, 6. Juna, portparol njenog ministarstva spoljnih poslova.

Kineske kompanije masovno proizvode jeftina električna vozila za koje neki brinu da bi mogli naštetiti velikim američkim proizvođačima automobila, od kojih su se neki nedavno fokusirali na velika sportska terenska vozila na benzin.

"Novi kineski energetski proizvodi, uključujući električna vozila, veoma su popularni na međunarodnom tržištu", rekao je portparol Mao Ning na redovnom brifingu za štampu.

"Oni su rezultat kombinovanih efekata komparativnih prednosti i tržišnih zakona", dodao je.

Komentari su uslijedili kao odgovor na upit o primedbama američkog predsednika Džoa Bajdena da Kina daje subvencije da bi preplavila američko tržište električnim vozilima, na šta su ukazali i drugi članovi njegove administracije.

Subvencije ne mogu nadoknaditi industrijsku konkurentnost, rekao je Mao i dodao: "Nema zabranjenih subvencija koje propisuje STO".

Novi energetski proizvodi su rezultat napora preduzeća, a ne vladinih subvencija, dodao je Mao. "Kina je prošle godine izvezla samo 13.000 električnih vozila u Sjedinjene Države. Kako mogu da preplave tržište SAD?" naveo je kineski zvaničnik.

Bajden je obećao da će povećati carine brojnim kineskim sektorima, uz mere poput učetvorostručenja uvoznih dažbina na električna vozila tako da će premašiti 100 odsto, dok će udvostručiti carine na poluprovodnike na 50 procenata.

Pročitajte i ovo: Biden naglo povećao tarife na kineska električna vozila i druge proizvode

I Evropska Unija je najavila zaštitu svog tržišta od jeftinih kineskih električnih automobila.

Vaš browser nepodržava HTML5

'Automobilski rat' EU i Kine

Izvor: Reuters