Srbija i Kina potpisale memorandum o plaćanju u juanima

Kineska valuta juan

Centralne banke Srbije i Kine potpisale su memorandum o razumevanju za uspostavljanje klirinškog aranžmana i određivanju klirinške banke u Srbiji za kineske juane, saopštila je 11. decembra Narodna banka Srbije (NBS).

Navodi se da su guvernerka Jorgovanka Tabaković i guverner Narodne banke Kine Pan Gongšeng potpisali dokument kojim je regulisana saradnja u vezi sa obavljanjem transakcija u kineskim juanima od strane banaka u Srbiji.

"Ovo je još jedan korak na unapređenju kinesko-srpske saradnje u oblasti finansijskih usluga kojim stvaramo uslove za unapređenje poravnanja i promovisanje transakcija u kineskim juanima", rekla je Tabaković.

NBS je saopštila da će se uspostavljanjem klirinškog aranžmana u Srbiji promovisati obavljanje prekograničnih transakcija u kineskim juanima za preduzeća i finansijske institucije u Kini i Srbiji i dodatno olakšati trgovina i investicije.

Narodna banka Srbije u januaru 2015. uključila je kineski juan na listu valuta kojima može da se trguje na domaćem deviznom tržištu.

"Snažan rast trgovine između naših zemalja, kao i visoki priliv investicija, dodatno povećavaju potrebe učesnika za kineskim juanima na srpskom tržištu", navela je Tabaković.

Dinar, zvanična valuta Srbije

Saopšteno je da potpisivanje memoranduma o razumevanju takođe potvrda posvećenosti nastavku saradnje dve centralne banke i daljem razvoju strateškog partnerstva Kine i Srbije.

Kliring je sporazum između bankarskih subjekata na osnovu kog se vrši plaćanje. Njim se pojednostavljuje platni promet između fizičkih i pravnih lica. Formalno ga regulišu centralna banka ili druge nadležne ekonomske i finansijske organizacije.

Kabinet guvernera NBS saopštio je da je u prvih jedanaest meseci 2023. u međubankarskoj trgovini realizovano 7,1 milijardi evra, kao i da je obim trgovine devizama na domaćem tržištu u novembru bio 741,3 miliona evra - 20,9 miliona evra manje nego u prethodnom mesecu.

NBS je objavila da su neto devizne rezerve krajem novembra iznosile 20,1 milijardu evra.

Pročitajte i ovo: Srbija i Kina potpisale sporazum o slobodnoj trgovini