Kina pozvala Vašington da ne priznaje Tajvan

Džejk Saliven i Vang Ji

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji (Wang Yi) rekao je savetniku za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država Džejku Salivenu (Jake Sullivan) da zvanični Vašington treba da ostane pri obavezi da neće podržavati nezavisnost Tajvana.

Kako se 27. januara navodi u saopštenju Pekinga, šef kineske diplomatije rekao je da predsednički i parlamentarni izbori na Tajvanu održani 13. januara „nisu promenili činjenicu da je to ostrvo sastavni deo Kine“ kao i da je najveći izazov u kinesko-američkim odnosima pitanje "nezavisnosti Tajvana".

U saopštenju Bele Kuće od 27. januara naglašeno je da je Saliven preneo drugoj strani preneo da je važno održanje mira i stabilnosti u tom regionu.

Salivan je istakao da, iako su Vašington i Peking u globalnoj konkurenciji, obe strane moraju da "spreče da to pređe u sukob ili konfrontaciju".

Vang Ji je dodao da bi obe strane trebalo da iskoriste predstojeću 45. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa kao šansu da da razmišljaju o prošlim iskustvima i tretiraju jedni druge kao jednake, „umesto da usvajaju snishodljiv stav."

„Obe strane treba da budu posvećene međusobnom poštovanju, mirnoj koegzistenciji i saradnji u kojoj svi dobijaju, izgrađujući ispravan način za interakciju Kine i SAD", rekao je Vang Ji.

Uskoro grupa SAD i Kine za borbu protiv droge

Vang i Salivan sastali su se u Bangkoku, a obe vlade su pozdravile njihove razgovore kao "iskrene, konkretne i konstruktivne".

Iz Pekinga se navodi se da su se obe strane složile da će dva predsednika održavati redovne kontakte, pružati strateške smernice o bilateralnim odnosima i promovisati razmenu između SAD i Kine u različitim oblastima i nivoima.

Najavljeno je da će Kina i SAD u bliskoj budućnosti osnovati zajedničku radnu grupu o saradnji u borbi protiv trgovine drogom i da će na proleće održati prvi dijalog Kine i SAD o veštačkoj inteligenciji.

Iz Vašingtona je saopšteno da su, osim o pitanju Tajvana, dvojica zvaničnika razgovarali o ratu Rusije protiv Ukrajine, Bliskom istoku, Severnoj Koreji, Južnogm kineskom moru i Mijanmaru.

Suverenost Tajvana priznaje 13 zemalja u svetu, tajvanski zvaničnici ne prihvataju suverenitet Kine, dok SAD po tajvanskom pitanju vode politiku takozvane strateške ambivalentnosti.

Vašington podržava tajvansku bezbednost slanjem vojne opreme ali se od 1979. drži politike "jedne Kine", odnosno ne priznaje Tajvan kao državu i kinesku vladu smatra legitimnom u međunarodnim odnosima.

Vaš browser nepodržava HTML5

'Bermudski trougao' oko Tajvana