Lavrov: Putin i Si će razgovarati o svim aspektima bilateralnih odnosa

Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine, Sergej Lavrov, Vang Ji, Peking, 16. oktobar 2023.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedeljak da će u Pekingu ove nedelje lideri Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, razgovarati o svim aspektima bilateralnih odnosa.

Lavrov je doputovao u Peking uoči dolaska Putina na skup Inicijative Pojasa i puta koje će biti u senci rata Izraela i Gaze. To će biti prvo Putinovo putovanje u veliku globalnu silu od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Šef ruske diplomatije je s kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem u ponedeljak razgovarao o pogoršanju sukoba na Bliskom istoku, kao i o Ukrajini, prenela je ruska državna novinska agencija TASS.

Vang je na sastanku rekao da je hitan zadatak uspostavljanje prekida vatre i izgradnje kanala za dostavljanje humanitarne pomoći.

Kineski ministar se takođe založio da Kina i Rusije prodube strateško uzajamno poverenje, saopštilo je njegovo ministarstvo.

Lavrov bi, prema severnokorejskoj državnoj novinskoj agenciji KCNA, trebalo da poseti Severnu Koreju u sredu i četvrtak.

U Pekingu se u utorak i sredu održava samit s predstavnicima 130 zemalja, čime se obeležava decenija Inicijative Pojas i put (BRI) – ključnog geopolitičkog projekta predsednika Si Đinpinga za proširenje globalnog dometa Kine.

Međutim, sve će oči biti uprte u Putina, koji je prošlog meseca rekao ministru spoljnih poslova Pekinga Vang Jiju u Sankt Peterburgu da je "rado prihvatio" Sijev poziv da poseti Kinu u okviru skupa Inicijative Pojas i put.

Strateška zavisnost ruskog lidera od Kine samo je porasla otkako je invazija na susednu Ukrajinu gurnula Rusiju u međunarodnu izolaciju.

Ove godine trgovina između Kine i Rusije značajno je porasla, dok je kineski uvoz ruske nafte omogućio Moskvi kritičnu liniju spasa dok je pod međunarodnim sankcijama usled agresije na Ukrajinu.

Kina je odbila da osudi rat u nastojanju da se pozicionira kao neutralna strana, dok istovremeno nudi Moskvi vitalnu diplomatsku i finansijsku podršku.

U središtu produbljivanja partnerstva je odnos između Sija i Putina, koji su jedan drugog opisali kao "drage prijatelje".

U intervjuu kineskoj državnoj televiziji uoči posete ove nedelje, Putin je pozdravio veze sa Pekingom i "zajedničku korist" Inicijative Pojas i put.

Jedan broj lidera je već stigao u Peking uoči samita, navodi kineska državna novinska agencija Sinhua.

Među njima su mađarski premijer Viktor Orban, predsednik Čilea Gabrijel Borić, predsednik Kenije Vilijam Ruto i etiopski premijer Abij Ahmed.

Najavljeno je da će na samitu učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je početkom oktobra rekao da nema nikakvu potvrdu da će se u na marginama samita Inicijative Pojas i put sastati s Putinom.

"Nismo imali nikakav kontakt. Naravno, pretpostavljam da ću ga videti, ako bude na samitu. Ako ne bude, neću. Nemam pojma kakav je plan, da li on ide u bilateralnu ili neku drugu posetu", rekao je Vučić na televiziji Hepi.

Uz izveštaje Reuters i AFP-a