Kina prvi put u više decenija testirala interkontinentalnu balističku raketu

Vojna vozila sa interkontinentalnim balističkim raketama na Trgu Tjenanmen u Pekingu tokom vojne parade, Kina, 1. oktobra 2019.

Kina je izvijestila da je uspješno lansirala interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) koja nosi lažnu bojevu glavu u Tihi okean.

Kako je javio BBC, raketa je lansirana u srijedu te je "sletila u očekivana morska područja", saopštilo je kinesko ministarstvo odbrane i dodalo da je testno lansiranje bilo "rutinsko" i "dio godišnje obuke".

Iako su vrsta rakete i njena putanja leta još nejasni, kineski državni mediji navode da je Peking "unaprijed obavijestio susjedne zemlje".

Analitičari ističu da je nazivanje testa "rutinskim" iznenađujuće jer je Kina posljednji test u međunarodnim vodama provela 1980. godine.

"Osim ako nešto nisam propustio, mislim da je ovo prvi puta u dugo vremena da se ovo dogodilo i kao takvo je objavljeno", objavio je na mreži X stručnjak za nuklearno oružje pri Zakladi Carnegie za međunarodni mir, Ankit Panda.

Kineska testiranja nuklearnog oružja obično se odvijaju unutar zemlje, a Kina je prethodno testirala ICBM rakete u pustinji Taklamakan u regiji Sinđijang.

Ministarstvo odbrane Japana je navelo da nije bilo štete na njegovim plovilima.

"Nastavićemo da prikupljamo i analiziramo informacije o kretanju kineske vojske i preduzećemo sve moguće mjere opreza", reklo je ministarstvo, javila je japanska televizija NHK.

Kad je Kina posljednji put izvela takvu probu, raketa je preletila 9070 kilometara i sletila u Pacifik.

Taj test je uključio 18 kineskih mornaričkih brodova i još se smatra jednom od najvećih kineskih pomorskih vježbi.

Pročitajte i ovo: Šta treba znati o programu nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje?