U Kini se nastavljaju nemiri zbog strogih mera protiv COVID-a

Hapšenje jednog od demonstranata u Šanmgaju 27. novembra

Učesnici protesta u južnom kineskom gradu Guangdžou sukobili su se tokom noći sa policijom u poslednjem protestu protiv strogih pravila protiv COVID-a u zemlji. Na snimcima na internetu se vide pripadnici policije u belim zaštitnom odelima kako drže štitove, da bi se zaštitili od krhotina i stakla koje su na njih bacali demonstranti, prenosi BBC.

Na drugom snimku se vidi kako ljude odvode u lisicama. U sredu su gradski zvaničnici rekli da će ograničenja zbog COVID-a biti ublažena u nekoliko okruga.

Kina je zabeležila rekordan broj novih slučajeva poslednjih dana.

Pročitajte i ovo: Protesti u Kini zbog strogih mera protiv korona virusa

Prema objavama na društvenim mrežama, protesti su održani u utorak kasno i u ranim jutarnjim satima u sredu u okrugu Haižu. Jedan stanovnik Guangdžoua rekao je novinskoj agenciji AFP da je video kako se oko sto policajaca okupilo u selu Houjiao u Haizhuu i da su tada uhapšena najmanje tri muškarca.

Haizhu je takođe bio poprište gnevnih protesta protiv COVID-a ranije ovog meseca. Najnoviji nemiri usledili su posle talasa protesta u Kini tokom vikenda, izazvanog požarom u visokom bloku u zapadnom regionu Sinđang, u kojem je u četvrtak poginulo deset ljudi. Mnogi Kinezi veruju da su dugotrajna ograničenja zbog COVID-a u gradu doprinela tragediji, iako vlasti to poriču.

To je navelo ljude u Šangaju, Pekingu i drugim velikim gradovima da izađu na ulice, zahtevajući ukidanje strogih mera protiv COVID-a, a neki su takođe pozvali predsednika Si Đinpinga da se povuče. Protesti su kasnije splasnuli usred velikog prisustva policije na mestima gde su se demonstracije održavale.

Pročitajte i ovo: Protesti u Šangaju zbog COVID zaključavanja

Najviša bezbednosna agencija zemlje je od tada pozvala na razbijanje "neprijateljskih snaga", a bilo je izveštaja da je policija kontaktirala demonstrante, tražeći informacije o tome gde su bili.

U utorak su zdravstveni zvaničnici upitani da li postoje planovi za ublažavanje mera protiv COVID-a u svetlu protesta - jedan zvaničnik je rekao da će Kina "fino podesiti i modifikovati" mere kako bi kontrolisala "negativan uticaj na život i život ljudi".

Kina je i dalje jedina velika ekonomija sa strogom politikom nulte COVID-a, a lokalne vlasti suzbijaju čak i male epidemije masovnim testiranjem, karantinima i brzim zatvaranjem.

Pročitajte i ovo: Kina ubrzava vakcinaciju starijih osoba protiv COVID-19