Si izjavio da Orbana smatra 'prijateljem'

Mađarski premijer Viktor Orban po dolasku u Peking pred samit Inicijative Pojas i put, 15. oktobar 2023.

Kineski predsednik Si Đinping rekao je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu da je on "prijatelj" Kini i da dve zemlje treba da podignu odnose na viši nivo, u vreme dok evropske države nastoje da smanje rizike u odnosima s Kinom, preneo je Rojters (Reuters).

Pod Orbanovim vladom od 2010. Mađarska se približava Kine, važnom trgovinskom i investicionom partneru, dok druge članice Evropske unije (EU) razmatraju kako da smanje zavisnost od druge po veličini svetske ekonomije.

U jednom od najistaknutijih projekata u okviru Sijeve Inicijative Pojas i put, Kina je ponudila većinu finansijskih sredstava za izgradnju železničke veze između Budimpešta i Beograda, ogromnog poduhvata koji je kritikovan zbog troškova i manjka transparentnosti.

"Mi vas smatramo prijateljima", rekao je Si Orbanu. "Aktivno ste podržali zajedničku izgradnju Pojasa i puta i dali doprinos unapređenju kvalitetnog razvoja saradnje Pojasa i puta".

Pročitajte i ovo: Lavrov: Putin i Si će razgovarati o svim aspektima bilateralnih odnosa

Orban u Pekingu prisustvuje forumu o Inicijativi Pojas i put, ambicioznom planu koji je Si pokrenuo pre jedne decenije u nadi da će izgraditi globalnu infrastrukturu i energetske mreže koje povezuju Aziju s Afrikom i Evropom.

Mađarska je u izrazu podrške Kini blokirala saopštenja EU u kojima se kritikuje bezbednosni zakon Pekinga u Hongkongu, za koje pristalice kažu da je potreban radi održavanja reda posle masovnih antivladinih i antikineskih protesta 2019.

Mnoge zapadne vlade navele su da zakon krši obećanje Pekinga o održavanju visokog stepena autonomije za Hongkong od njegovog povratka pod kinesku vlast 1997. godine.

Si je Orbanu rekao da su poslednjih godina, bez obzira na promenu međunarodne situacije, kinesko-mađarski odnosi zadržali visok nivo razvoja, preneli su kineski državni mediji.

Kina je spremna da svoje sveobuhvatno strateško partnerstvo s Mađarskom podigne na novi nivo, rekao je Si.