Si na samitu u centralnoj Aziji liderima poručio da se 'odupru spoljnom mešanju'

Kineski predsednik Si Đinping na samitu u Astani, 3. jul 2024.

Kineski predsednik Si Đinping u četvrtak je liderima na samitu regionalnog ekonomskog i bezbednosnog bloka u Kazahstanu poručio da se "odupiru spoljnom mešanju", prenose kineski državni mediji.

Si je na skupu Šangajske organizacije za saradnju koja okuplja zemlje centralne Azije, Rusiju, Kinu i Indiju, da "suočeni sa stvarnim rizicima malih dvorišta s visokim ogradama, moramo da zaštitimo pravo na razvoj", prenela je kineska državna televizija CCTV.

Pročitajte i ovo: Putin i Si započeli bezbednosni samit u Kazahstanu

"Trebalo bi da se spojimo kako bismo se oduprli spoljnom mešanju, čvrsto podržavali jedni druge, vodili brigu jedni o drugima... i čvrsto kontrolisali budućnost i sudbinu naših zemalja i držali regionalni mir i razvoj u svojim rukama", rekao je Si u Astani.

Od svog osnivanja u Šangaju 2001. godine, Šangajska organizacija za saradnju se proširila iz regionalne organizacije sa šest članova u transregionalni blok sa 10 punopravnih članica, uključujući Belorusiju koja se zvanično pridružila u četvrtak.

Desetočlani blok mora mirno da rešava "unutrašnje razlike", traži zajednički jezik i rešava poteškoće u saradnji, dodao je Si.

Kineski predsednik je takođe istakao potrebu da se zajednički promovišu naučne i tehnološke inovacije, kao i da se održi stabilnost industrijskih lanaca i lanaca snabdevanja.

Članice Šangajske organizacije za saradnju su Kina, Kazahstan, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Uzbekistan, Indija, Pakistan, Iran i Belorusija.

Izvori: AFP, Reuters