Lukašenko u Pekingu od 28. februara

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko boraviće u državnoj posjeti Kini od 28. februara, saopštilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova, piše Reuters.

Lukašenko će u Kini biti do 2. marta i dolazi na poziv kineskog predsjednika Xi Jinpinga, rekao je kineski glasnogovornik Hua Chunying.

Lukašenko je blizak Putinov saveznik i podržavao je rusku invaziju na Ukrajinu, a Bjelorusija je financijski i politički ovisna o svom susjedu.

Kina je voljna raditi s Bjelorusijom na produbljivanju međusobnog političkog povjerenja, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang svom bjeloruskom kolegi Sergeju Aleiniku tokom telefonskog razgovora u petak, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

U septembru prošle godine, Xi i Lukašenko najavili su strateško partnerstvo "za sve vremenske prilike", kada su se sastali u glavnom gradu Uzbekistana Samarkandu, kao intenziviranje bilateralnih odnosa.

Kina je potpisala "bez ograničenja" partnerstvo sa bliskim saveznikom Bjelorusije Rusijom, neposredno prije njene invazije na Ukrajinu prije godinu dana.

"Kineska strana je voljna raditi s Bjelorusijom na implementaciji važnog konsenzusa koji su postigli dva šefa država, održavajući razmjenu na visokom nivou pod strateškim vodstvom oba lidera i produbljujući međusobno političko povjerenje", rekao je Qin u telefonskom razgovoru sa Aleinik.

Pročitajte i ovo: Protesti remete Lukašenkovu geopolitičku igru s Rusijom, Kinom i Zapadom

Kina će također nastaviti da podržava Bjelorusiju u održavanju njene nacionalne stabilnosti i suprotstavit će se pokušajima "spoljašnjih snaga" da se miješaju u njene unutrašnje stvari ili uvedu "ilegalne" jednostrane sankcije Bjelorusiji.

Prije godinu dana, Bjelorusija, koja dijeli granicu s Ukrajinom i Rusijom, dozvolila je Rusiji da koristi njenu teritoriju kao lansirnu platformu za svoj napad na Ukrajinu. Predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je ranije ovog mjeseca da je Bjelorusija spremna da to učini ponovo.

Kijev je mjesecima izražavao zabrinutost da bi se Bjelorusija mogla pridružiti ratu na strani Rusije, potencijalnoj prijetnji koja ju je natjerala da preusmjeri trupe na odbranu sjevera Ukrajine dok vodi rat s Rusijom na istoku i jugu.

Pročitajte i ovo: Lukašenko: Bjelorusija će se uključiti u rat samo ako nas neko napadne