Direktorica Tajne službe SAD-a dala ostavku zbog pokušaja atentata na Trumpa

Direktorica Tajne službe Kimberly Cheatle svjedoči pred američkim Kongresom 22. jula 2024.

Direktorica Tajne službe, Kimberly Cheatle, dala je ostavku 23. jula poslije velikih kritika i preispitivanja rada njene agencije zbog neuspjeha da spriječi napadača da rani bivšeg američkog predsjednika i kandidata republikanaca na izborima u novembru Donalda Trampa na političkom mitingu u Pensilvaniji, prenose mediji.

"Preuzimam punu odgovornost za sigurnosni propust", rekla je ona u e-poruci osoblju u utorak, piše AP.

"U svjetlu nedavnih događaja, teška srca sam donijela tešku odluku da se povučem s mjesta vašeg direktora."

Cheatle je odstupila dan nakon svjedočenja pred Komitetom za nadzor Zastupničkog doma Kongresa.

Obje stranke uglavnom su bezuspješno tražile odgovore na pitanja oko toga je li njena agencija adekvatno zaštitila Trumpa uoči pokušaja atentata na njega.

Saslušanje je trajalo gotovo šest sati, i na njemu je Cheatle preuzela odgovornost za sigurnosne propuste i priznala da je taj incident označio "najznačajniji operativni neuspjeh Tajne službe u posljednjih nekoliko desetljeća".

Međutim, zastupnici iz obje stranke izrazili su frustraciju zbog njene nesposobnosti da odgovori na mnoga pitanja o pucnjavi u kojoj je Trump ranjen, jedan sudionik njegovog skupa u Butleru u Pennsylvaniji je ubijen, a dvoje drugih ranjeno.

Na kraju saslušanja, vodeći demokrat u odboru pridružio se republikanskom predsjedniku u traženju Cheatleine ostavke.

Pročitajte i ovo: Direktorica Tajne službe SAD-a priznala da nisu uspjeli da zaštite Trumpa

Predsjednik Joe Biden imenovao je Cheatle da vodi Tajnu službu 2022. godine.

"Ona se nesebično posvetila i riskirala svoj život kako bi zaštitila našu naciju tokom svoje karijere u Tajnoj službi Sjedinjenih Država", rekao je Biden u saopštenju 23. jula.

Rekao je i da je "potrebna čast, hrabrost i nevjerovatan integritet da se preuzme puna odgovornost za organizaciju koja ima zadatak da obavlja jedan od najizazovnijih poslova u javnoj službi".

Dodao je da će uskoro imenovati novog direktora Tajne službe.