Kijev opet na meti u novom napadu ruskih bespilotnih letjelica

Ukrajinska protuzračna odbrana tokom vježbi ovog mjeseca.

Ukrajinski protivvazdušni sistemi oborili su 21 od 22 drona koje je Rusija lansirala rano 9. oktobra u oblastima Odesa, Vinica i Kijev, saopštile su vazduhoplovne snage, dodajući da su tri balističke rakete Iskander lansirane u oblasti Poltave.

Odvojeno, vlasti u regionu Kijeva saopštile su da je oboreno nekoliko dronova koji su se kretali prema prijestonici.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegove jedinice za protivvazdušnu odbranu uništile 47 ukrajinskih bespilotnih letelica koje su gađale njene regione.

Oko 24 bespilotne letjelice oborene su iznad jugozapadnog regiona Brjanska, dok su ostale oborene iznad regiona Belgorod, Kursk, Rostov, Krasnodar i Azovsko more, saopštilo je ministarstvo na Telegramu.

Regionalni zvaničnici rekli su da napadi nisu izazvali žrtve. Tvrdnje nije bilo moguće nezavisno provjeriti.

Ruska vojska redovno napada ukrajinske regione raznim vrstama oružja - napadnim bespilotnim letjelicama, raketama, protivavionskim projektilima i protivvazdušnim projektilima.

Uprkos dokazima i svjedočenjima, Moskva poriče ciljane napade na civile od početka invazije u punom obimu.

Prema podacima UN-a, od 24. februara 2022. do avgusta 2024. godine, kao posljedica ruske agresije u Ukrajini, ubijeno je najmanje 11.743 civila (uključujući 613 djece), a 24.614 je ranjeno. Organizacija napominje da bi stvarne brojke mogle biti veće, jer neki izvještaji o civilnim žrtvama još nisu potvrđeni.

Na linijama fronta u Pokrovsku, ruske snage sve bliže