Prije projektila: Rad kijevske dječje bolnice Ohmadit

Zabavljač nastupa za pacijente i porodice ispred glavne zgrade kijevske dječje bolnice Ohmadit 31. maja.

Ruska krstareća raketa pogodila je zgradu Odjeljenja za toksikologiju

Kreveti u novorenoviranom skloništu bolnice u novembru 2023.

Ustanova koja je postala kijevska dječja bolnica Ohmadit osnovana je 1894. godine, a zatim proširena pod sovjetskom vlašću. Danas je to najveća i najnaprednija pedijatrijska ustanova u Ukrajini. 
 

U napadu 8. jula ubijena je dr. Svitlana Lukjančuk, pedijatar specijalist za bolesti bubrega.

Lukjančuk je bila iz zapadnokurajinske regije Lviv i posvetila je svoj život pomaganju djeci nakon što je u ranoj dobi izgubila roditelje i odrastala u sirotištu. U eksploziji je poginuo i muškarac koji je bio u posjeti bolnici u trenutku napada, a povrijeđeno je više ljudi, uključujući djecu.

Žene rade u bašti u krugu bolnice Ohmadit u aprilu 2024.

Od početka ruske invazije 2022. godine, bolnica u Kijevu i njeno osoblje pružali su bezbjedno okruženje za djecu čije je živote preokrenuo rat.

Saško, 11-godišnji dječak koji je preživio napad granatiranjem, hoda pomoću štaka dok mu pomaže član osoblja bolnice Ohmadit u martu 2024.

U januaru 2024. Saško je sa sestričnom Alinom išao do lokalne trgovine u regiji Harkiv kada je u blizini eksplodirala granata. Eksplozija je dječaku otrgnula nogu i teško ranila Alinu, koja je umrla nakon 10 dana na intenzivnoj njezi.
 

Milana je imala šest godina kada je projektil pogodio kuću njene porodice u blizini Hostomela, u blizini Kijeva, ubivši joj majku pred djetetovim očima, 28. februara 2022. godine.

Šrapneli od udara teško su ranili Milanina stopala i noge. U bolničkom krevetu između operacija crtala je slike i pisala poruke "mojoj mami na nebu", kao što je ova prikazana na fotografiji.

Vova je imao 13 godina kada je hitno prebačen u bolnicu Ohmadit 26. februara 2022. Pokušavao je da pobjegne iz Kijeva sa svojom porodicom kada su navodno naletjeli na ruske vojnike. Vovin otac i šestogodišnji brat ubijeni su iz vatrenog oružja. Vova je pogođen u lice i leđa, ali je preživio uglavnom zahvaljujući njezi koju je dobio u bolnici.

Sjemen je bio prvo dijete žrtva invazije 2022. dovedeno u Ohmadit .

Petogodišnjak je teško ranjen u vrat u incidentu u kojem su njegovog oca i sestru navodno ustrijelili ruski vojnici. Pet dana nakon što je dovezen u bolnicu, dječak je preminuo na intenzivnoj njezi. 

Kira je ostala siroče u dobi od 12 godina kada je njen otac, nekadašnji kapiten ukrajinske vaterpolo reprezentacije, ubijen u Mariupolju u martu 2022. Njena majka je umrla kada je djevojčica bila beba.

Dok je Kira pokušavala da pobjegne iz Mariupolja sa djevojkom svog pokojnog oca i nekim komšijama, jedan član grupe nagazio je na minu,koja je ranila i Kiru. Nakon što je stigla do ruskih snaga, Kira je prebačena u bolnicu u Donjecku koji drže Rusi. Njen deda je kasnije otputovao u Rusiju da preuzme Kiru i vrati je u Ukrajinu. Dok se oporavljala u Ohmaditu, posjetio ju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Žena tješi dijete ispred bolnice Ohmadit nakon napada 8. jula.

Kremlj je tvrdio da je za eksploziju u krugu bolnice kriva zalutala ukrajinska protivvazdušna raketa, ali snimljene slike projektila pokazuju prepoznatljivu siluetu krstareće rakete Kh-101, oružja koje koristi isključivo ruska vojska. Ukrajinske vlasti tvrde da je projektil pogodio "tačan cilj za koji je bio programiran" usred talasa ruskih napada širom Ukrajine tog dana.

Kijevska dječja bolnica Ohmatdit radila je više od jednog stoljeća prije nego što je 8. jula 2024. ruska krstareća raketa pogodila zgradu bolničkog kampusa.