Dok se na Zemlji ratuje, američki i ruski astronauti zajedno u svemiru

Ruska raketa-nosač Soyuz-2.1 na lansirnoj rampi 18. rujna uoči misije.

Frank Rubio (lijevo), prvi američki astronaut koji se ukrcao na lansiranje svemirske letjelice Soyuz od travnja 2021., udružuje se s ruskim kolegama Sergejem Prokopjevim (u sredini) i Dmitrijem Petelinom (desno) 20. rujna.

Rubio, liječnik pri američkoj vojsci i pilot, rekao je da cijeni priliku u doprinosu istraživanja o tome kako dugoročno bestežinsko stanje utječe na ljudsko tijelo.

Raketa Soyuz-2.1 je nakon transporta na kozmodrom Bajkonur podignuta u okomiti položaj 18. rujna.

Raketa je, nakon transporta do kazahstanskog svemirskog kompleksa koji je iznajmila Rusija, bila spremna za postavljanje na lansirnu rampu.

Međunarodni promatrači okupili su se u Bajkonuru kako bi dokumentirali lansiranje Soyuza MS-22, dio programa razmjene sjedala u svemirskim letjelicama između NASA-e i ruskog svemirskog programa. Prema izvorima iz američke vlade, NASA je prethodno plaćala mjesta na Soyuzu, ali trenutni aranžman ne uključuje prijenos sredstava.

Završne pripreme pred lansiranje rakete.

Kozmodrom Baikonur u Kazahstanu, koji datira iz 1955. godine, a izgradio ga je Sovjetski Savez, najstarija je svjetska svemirska luka za orbitalna lansiranja. U gradu Baikonur, djevojke plešu oko spomenika raketi Soyuz 17. rujna.

Kompleks Baikonur izvorno je izgrađen kao poligon za testiranje interkontinentalnih balističkih projektila.

Svemirska letjelica Soyuz MS-20 s posadom Međunarodne svemirske postaje (ISS) polijeće na kozmodrom Baikonur 21. rujna.