Kazahstanci na referendumu većinom glasali 'za' izgradnju nuklearne elektrane

Kazahstanski glasač glasa u Astani tokom referenduma 6. oktobra.

Ukupno više od 71 posto Kazahstanaca glasalo je za izgradnju prve nuklearne elektrane u centralnoj Aziji, objavila je Centralna izborna komisija te zemlje 7. oktobra nakon strogo kontrolisanog referenduma prethodnog dana.

Izlaznost je, saopštila je komisija, bila 63,66 posto, lako je premašila potrebnih 50 posto i predstavlja 7.820.204 birača.

Pristalice kažu da će nuklearna elektrana pomoći da se zaustavi oslanjanje Kazahstana na ugalj, ali protivnici tvrde da je preskupa i da će predstavljati opasnost za okoliš.

Posmatrači su izvijestili o raštrkanim nepravilnostima u energetski bogatoj, ali autoritarnoj bivšoj sovjetskoj republici.

Pročitajte i ovo: Rusija se nadvija nad raspravom o nuklearnoj energiji u Kazahstanu

Kazahstanska vlada procjenjuje da bi izgradnja nuklearne elektrane koštala do 12 milijardi dolara.

Resursima bogata nacija uglavnom se oslanja na elektrane na ugljen za proizvodnju električne energije. Kazahstan također uvozi električnu energiju iz Rusije, jer se njegova vlastita zastarjela infrastruktura bori da zadovolji domaću potražnju.

Pitanje ko će graditi nuklearnu elektranu nije stavljeno na glasanje na referendumu.

Vlada je saopštila da razmatra prijave Rusije, Kine, Južne Koreje i Francuske.

Predsjednik Kasym-Jomart Tokayev, nakon glasanja u Astani 6. oktobra, rekao je da bi međunarodni konzorcij mogao preuzeti izgradnju nuklearne elektrane. On nije naveo detalje.