'Naše duše pate': Borba s obnovom nakon poplava u Kazahstanu

  • RSE

Nakon što su im uništene kuće i bez sredstva za život, mnoge mlade porodice su napustile selo Karatal, smješteno u okrugu Ojil regije Aktobe. U selu su ostali uglavnom stariji mještani koji se brinu za životinje dok pokušavaju ponovno izgraditi svoje živote.

Mnogi od 2.000 mještana čije su domovi uništeni u poplavama, sada žive u jurtama -  tradicionalnim nomadskim nastambama - ili šatorima koje im je osigurala vlada, dok čekaju na izgradnju novih kuća.

Gulaiša Alieva, koja je 30 godina radila kao učiteljica, kaže da je život onih koji su ostali težak. Navodi da je život u jurti nemoguć, pa se vratila u svoju kuću oštećenu u poplavama.

"Ljeti smo živjeli u jurti i bilo je toliko vruće da se danju nije moglo izdržati. Sada, kada je noć hladna, i da upalimo električni šporet - nećemo se ugrijati", priča. "Naše duše pate i veoma smo depresivni."

U blizini ove jurte tutnjaju kamioni, koji prevoze vreće cementa. Međutim, za mnoge seljane tempo obnove je prespor i već su zabrinuti hoće li zimu provesti u šatorima ili jurtama.

Vladini dužnosnici rekli su za Radio Slobodna Evropa da će biti izgrađeno 126 novih kuća, iako je tempo obnove otežan jer su neka sela mnogo udaljena.

Gulmira Konilkosova nije zadovoljna brzinom obnove i učincima koje je život u jurti imao na zdravlje njezine porodice. Jedan od njezinih unuka cijelu noć povraća i ima temperaturu.

"Kome ću sve ovo ispričati?", pita dok pokazuje prema svojoj kući čija obnova treba biti dovršena.

Ova srednja škola jedan je od objekata koji čeka na obnovu.

Mještani su zabrinuti i da će se djeca morati školovati putem interneta, što se pokazalo teškim jer većina ne može si priuštiti pametni telefon.

Tolkin Ahmetova i njezino dijete žive u ovoj jurti već pet mjeseci. Ona pati od grčeva u nogama zbog hladnoće i zabrinuta je za budućnost. Obnova njezine kuće prekinuta je prije tri sedmice. Kaže da su građevinski radnici samo skupili svoje stvari i otišli.

Radio Slobodna Evropa je poslao pismo okružnom uredu Akimata u kojem je pitao o razlozima spore obnove u Karatalu. Kratak odgovor je uslijedio: "Radovi će biti nastavljeni".

I dok je proces obnove negdje zaustavljen, na drugim mjestima se odvija.

Matžan Sembigaliev (80) i njegova supruga Saja žive sa djecom u garaži koja je preživjela poplavu. Iako im je osigurana jurta, on se nada da će porodicu preseliti iz sela u Aktobe.

Kazahstanske vlasti tvrde da će oko 7,3 milijuna dolara biti dodijeljeno na izgradnju i smještaj stanovnika Karatala čiji su domovi uništeni u poplavama.

Stanovnici sela koji žive u jurtama ili šatorima, i dalje čekaju na nove domove.