Kazahstanska novinarka kažnjena zbog davanja podrške Radiju Slobodna Evropa

Jamila Maricheva, novinarka, urednica javnog PROTENGE. Almati, 14. april 2021.

Sud u najvećem kazahstanskom gradu Almatiju je 13. maja kaznio novinarku Zhamilu Marichevu zbog online članka koji je napisala podržavajući kazahstanski servis Radija Slobodna Evropa(RSE), koji je u toj zemlji poznat kao Radio Azatik.

Sud je naložio Marichevoj da plati 73.840 tenge (167 dolara) za "distribuciju lažnih informacija".

Optužba proizilazi iz članka koji je objavila na svom ProTenge Telegram kanalu u januaru gdje je pokrenula pitanje problema s kojima se suočava Radio Azatik u dobijanju službene akreditacije od Ministarstva vanjskih poslova, što je izazvalo strahove da vlada pokušava ugušiti nezavisne medije.

Maricheva je pohvalila Radio Azatik zbog, kako je rekla, profesionalnosti, naglašavajući važnost programa ove stanice u Kazahstanu.

Drugi kazahstanski novinar, Ashat Niyazov, ponovo je objavio članak Zhamile Maricheve u to vrijeme i optužen je za klevetu.

Sud je krajem aprila oslobodio Niyazova i zatvorio slučaj, ističući da u njegovim postupcima nema ničeg krivičnog.

Maricheva je ponovila svoju nevinost kada joj je suđenje počelo 2. maja i izjavila da je policija prekršila njena prava 24. aprila tako što ju je privela na ispitivanje dok je trčala umjesto da je zvanično pozove u policijsku stanicu.

Pročitajte i ovo: Kazahstanska novinarka na sudu zbog podrške Radiju Slobodna Evropa

Njen advokat Asel Toqaeva zatražio je od suda da odbaci postupak, rekavši da je policija prekršila ustavna prava Marichevoj tokom njenog pritvora i ispitivanja.

U januaru 2023. Ministarstvo vanjskih poslova odbilo je akreditaciju za 36 novinara Radija Azatik. Neki od dopisnika nisu bili u mogućnosti da produže svoju akreditaciju od kraja 2022.

Situacija se pogoršala kada je grupa kazahstanskih poslanika odobrila nacrt zakona koji bi omogućio strogo kontrolisanim vlastima bivše sovjetske republike da odbiju akreditaciju stranim medijima i njihovim novinarima iz razloga nacionalne sigurnosti.

RSE je 23. aprila postigao dogovor sa kazahstanskim Ministarstvom inostranih poslova oko akreditacija.

Uz izvještavanje KazTAG