Tri milijuna eura za kontrolu naoružanja u BiH

Voditeljica Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, Sarajevo, 11. novembra 2021.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine(BiH) Selmo Cikotić i voditeljica Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec potpisali su u četvrtak, 11. novembra u Sarajevu Protokol o projektu za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH.

Projekt će se provoditi tijekom iduće tri godine. Vrijedan je nešto više od tri milijuna eura i financira ga pet zemalja članica OESS-a – Sjedinjene Države, Češke, Francuske, Njemačke i Lihtenštajna.

“Ovaj projekt će pomoći povećanju policijskih skladišta malog i lakog naoružanja te kapaciteta policijskih jedinica sa službenim psima za otkrivanje streljiva, vatrenog oružja i eksploziva”, kazala je voditeljica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Pročitajte i ovo: Novi projekat OSCE-a i EU za pomoć pravosuđu u borbi protiv korupcije u BiH

Projekt će, kako je kazala Kavalec, pomoći uspostavi međuinstitucionalnog sistema za praćenje zloupotrebe malog i lakog naoružanja, streljiva te razvoju zakonodavnog i regulatornog okvira za deaktivaciju malog i lakog naoružanja kao i povezanih kapaciteta za praktičnu provedbu te povećanje praktične i institucionalne svijesti o rizicima i odgovornostima.

Projektom je predviđeno i opremanju najmanje dva centra za deaktivaciju malog i lakog naoružanja.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

“Raduje nas da Misija OSCE-a u BiH prepoznaje potrebu da podrži rad svih policijskih agencija u oblasti kontrole malog i lakog naoružanja koje je, pored ilegalnih migracija, jedan od ključnih sigurnosnih izazova i mislim da je u ovom trenutku moguće govoriti da to nije samo neka vrsta demilitarizacije stanovnika i teritorije već i, rekao bih, umova ljudi koji promišljaju i imaju odgovornost za stanje u ovoj oblasti i za stanje države u cijelosti”, kazao je Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH.

Zakon o amnestiji za nedopušteno držanje oružja bio je na snazi do kraja 2014. godine u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu BiH.

Ovaj zakon je stimulativno djelovao na osobe koje su u svom posjedu držale nelegalno oružje i željele ga se na legalan način osloboditi, a da ne budu kazneno gonjene ili sankcionirane.

Tijekom ovog razdoblja policijske agencije prikupile su ukupno 5.883 komada raznog oružja.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj