Doživotni zatvor Kavali u spirali tenzija Turske i Zapada

Osman Kavala, zatvoreni turski aktivista za ljudska prava, nagrađen je Međunarodnom nagradom Hrant Dink 2020. Nagrada nosi ime ubijenog turskog novinara i dodjeljuje se pojedincima, organizacijama ili grupama koje se bore za pravdu, jednakost i mir.

Odluku suda u Istanbulu da na doživotni zatvor osudi turskog filantropa i biznismena Osmana Kavalu, čiji je slučaj bio u centru diplomatske krize Turske i Zapada prošle godine, aktivisti opisuju kao nečuven udarac ljudskim pravima. Kazna rizikuje da baci sjenu na napore Ankare da poboljša odnose sa Zapadom usred rata u Ukrajini, pišu svjetski mediji.

'Atentat uz korištenje pravosuđa'

Turski sud je 25. aprila proglasio krivim istaknutog turskog filantropa za pokušaj nasilnog rušenja vlade predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) i osudio ga na doživotni zatvor u slučaju koji su osudile organizacije za ljudska prava i koji je pojačao tenzije sa Zapadom, napisao je Njujork tajms (The New York Times).

U krcatoj i zagušljivoj sudnici u Istanbulu, aktivista Osman Kavala osuđen je po optužbama za masovne proteste 2013. protiv Erdoana. Tužioci su rekli da je Kavala organizovao i finansirao proteste novcem Džordža Soroša (George Soros), dok je Erdoan ranije kazao da je Kavala finansirao "teroriste" i da je učestvovao u pokušaju državnog udara 2016. godine. Kavala je negirao sve optužbe, ističe list.

Teža kazna doživotnog zatvora ne može se objasniti pravnim razlozima, rekao je Kavala sudu u završnoj riječi, prije izricanja presude. "To je atentat uz korištenje pravosuđa", rekao je aktivista koji je poznat kao osnivač organizacije Anadolu Kultur, koja promoviše različitost, kulturu i ljudska prava.

Sud u Istanbulu je, dodaje Njujork tajms, također osudio sedmoro optuženih na 18 godina zatvora zbog pomaganja u pokušaju rušenja vlade i naložio da budu odmah uhapšeni. Svi osuđeni bili su članovi nevladinih organizacija koje su bile uključene u Taksim solidariti (Taksim Solidarity), grupu koja je vodila kampanju za zaštitu malog parka po imenu Gezi, koji je bio u centru protesta 2013. godine.

Za Erdoana, naglašava list, ti protesti predstavljaju jedan u nizu ozbiljnih izazova njegovom rukovodstvu, koje je nakon neuspjelog puča 2016. postalo sve autoritarnije. Hiljade ljudi je uhapšeno, mnogo više ih je uklonjeno sa svojih javnih poslova, a drugi su smatrali da nemaju drugog izbora nego da napuste zemlju. Pravni stručnjaci rekli su da se mnoge sudije u Turskoj plaše sukoba s vladom nakon rasprostranjenih čistki poslije državnog udara.

Erozija vladavine prava

Doživotna kazna zatvora jednom od najpoznatijih političkih zatvorenika u zemlji simbolizira eroziju vladavine prava u Turskoj i vjerovatno će produbiti tenzije između Erdoanove vlade i zapadnih država koje su vršile pritisak na Ankaru da oslobodi Kavalu od njegovog zatvaranja prije više od četiri godine, ukazuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Vlasti su pritvorile Kavalu na aerodromu u Istanbulu 2017. godine i držale ga više od dvije godine prije nego što su ga optužile za pokušaj rušenja vlade i druge optužbe. Posmatrači i aktivisti za ljudska prava kažu da je postupak bio lažan i dio pokušaja vlade da smanji slobodu govora u Turskoj.

Suđenje je, ističe list, izazvalo napetost između Erdoanove vlade i Zapada, te je prošle godine deset zemalja, uključujući SAD, Francusku i Njemačku, zatražilo Kavalino oslobađanje, što je navelo Erdoana da zaprijeti protjerivanjem ambasadora tih zemalja.

U decembru 2019. godine Evropski sud za ljudska prava presudio je da su turske vlasti prekršile prava Osmana Kavale držeći ga u pritvoru i zatražio njegovo puštanje na slobodu. Turska se opirala međunarodnom pritisku da ga oslobodi.

"Nije nas toliko briga šta kaže Evropski sud za ljudska prava ili šta kaže Vijeće Evrope. Poštujemo svoje sudove", rekao je Erdoan ranije ove godine.

Turski sud je 2020. godine oslobodio Kavalu i nekoliko saoptuženih po početnim optužbama. Zatim je priveden na osnovu novih optužbi, uključujući pokušaj "rušenja ustavnog poretka" i špijunažu. Kavala je u ponedjeljak (25. april) oslobođen optužbi za špijunažu ističe list i dodaje da se na presudu može uložiti žalba.

Narušavanje odnosa s Evropom

Izricanje presude označava najdublje javno suzbijanje neslaganja i slobode okupljanja koje su provele turske vlasti u protekloj deceniji i prijeti da naruši odnose Turske s Evropom nakon žestokih kritika maratonskog suđenja, napisao je Gardijan (The Guardian).

Organizacija Amnesti internešnl (Amnesty International) nazvala je odluku istanbulskog suda "parodijom pravde" a suđenje "politički motivisanom šaradom".

Drakonske kazne, za koje optuženi i posmatrači tvrde da su zasnovane na slabim dokazima, prate, kako ističe list, kritike da je suđenje bilo predmet političkog uplitanja.

"To je u potpunosti protivno obavezama Turske prema međunarodnom pravu", rekla je Ema Sinkler Veb (Emma Sinclair-Webb), direktorica Hjuman rajts voča za Tursku (Human Rights Watch) naglasivši da je ovaj slučaj razotkrio da su "ljudska prava u zemlji u potpunoj krizi – pokazuje da Predsjedništvo može ljudima da radi šta hoće. To je također čin potpunog prkošenja međunarodnom poretku".

Suđenje Kavali je više puta opisivano kao nepravedno i politički motivisano ne samo od strane grupa za ljudska prava, već i Vijeća Evrope, čiji su ministri ranije ove godine donijeli vrlo neobičnu odluku da službeno započnu proces optuživanja Turske za kršenje, nakon što su turske vlasti odbile osloboditi Kavalu nakon presuda Evropskog suda za ljudska prava.

"Za žaljenje je što su turske vlasti odbile izvršiti odgovarajuću presudu Evropskog suda za ljudska prava. Takav stav predstavlja zabrinjavajući presedan i dodatno povećava zabrinutost EU u pogledu pridržavanja turskog pravosuđa međunarodnih i evropskih standarda", naveli su zvaničnici Vijeća Evrope.

'Kafkijanska pravna spirala'

Odluka istanbulskog suda u slučaju Kavale, koji je postao izvor eskalacije tenzija sa Zapadom, donesena je u trenutku kada vlada predsjednika Erdoana pokušava popraviti odnose sa saveznicima iz NATO-a, napisao je Vašington post (The Washington Post).

Nakon godina zategnutih odnosa sa Sjevernoatlanskom alijansom, Turska nastoji djelovati kao posrednik između Rusije i Ukrajine i preduzima korake da zaustavi dotok vojne opreme u Moskvu, napisao je list navodeći da se presuda poklopila i s posjetom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Turskoj u sklopu mirovnih napora usmjerenih na Ukrajinu.

U snažnoj izjavi od ponedjeljka (25. aprila), glasnogovornik Stejt departmenta Ned Prajs (Price) rekao je da su SAD "duboko uznemirene i razočarane odlukom suda" pozivajući Ankaru da "prekine politički motivisana krivična gonjenja i da poštuje prava i slobode svih turskih državljana".

Kavalina duga pravna muka simbolizirala je, kako ističe Vašington post, neumorni napad Erdoana na opozicione ličnosti, disidente i druge navodne neprijatelje u godinama nakon pokušaja puča 2016. Među njima se Kavala, koji nije bio posebno poznat u Turskoj prije hapšenja krajem 2017., isticao zbog izuzetne dužine pritvora ali i zbog Erdoanovog očiglednog ličnog antagonizma prema njemu.

Hjuman rajts voč je u izvještaju ranije ove godine naveo da Turska "koristi odluke domaćih sudova da produži pritvor Kavali i produži vijek trajanja neosnovanog krivičnog gonjenja", dok je Eksprešn interapted (Expression Interrupted), organizacija koja prati slobodu izražavanja u Turskoj, objavila opsežan članak pokušavajući da dešifruje gustinu sudskih postupaka protiv Kavale, nazvavši to "kafkijanskom pravnom spiralom".

Nakon izricanja presude, dodaje list, u sudnici prepunoj novinara, zapadnih diplomata i opozicionih političara, pristalice optuženih nisu krili šok i suze, a neki među njima pozivali su se na ime trga gdje su protesti 2013. počeli, uzvikujući "Taksim je svuda" i "Otpor je svuda".