Van Baal: Srbi su kršili primirje

Svedok tužilaštva Andrianus Van Baal na suđenju Radovanu Karadžiću, Tribunal u Hagu, 28. oktobar 2010.

Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženi je nastavio unakrsno ispitivati svjedoka tužiteljstva, nizozemskog generala Andrianus Van Baal.

Nakon što je u glavnom ispitivanju optužio Karadžića za potpunu kontrolu nad akcijama Vojske Republike Srpske koji su rezultirali stradanjem civila, Van Baala je optuženi suočio s navodnim dokazima koji pokazuju kako je primirje u Bosni i Hercegovini kršila suprotna strana.

„Muslimanski ekstremisti su kršili primirje koje smo dogovorili“, izjavio je Karadžić ispitujući svjedoka Van Baala o sporazumu o prekidu vatre u Sarajevu i okolici, koji je UNPROFOR potpisao s Armijom BiH i Vojskom Republike Srpske u veljači 1994.godine.

„Da li se slažete da su muslimanski ekstremisti često se služili prisustvom instalacija UN-a, kako bi pucali po Srbima i dobili odgovor optužujući za Srbe“, upitao je optuženi.

„Ne mogu potkrijepiti taj stav činjenicama.“, odgovorio je svjedok nakon čega je Karadžić odvratio da „o tome ima dosta dokaza“, rekao je Karadžić.

Karadžić je prezentirao mnoštvo izvještaja oficira Vojske Republike Srpske o kršenju primirja od druge strane, o čemu je obavještavan i UNPROFOR.

„Sjećate li se da je Sarajevsko-romanisjki korpus (VRS-a) povremeno i redovno obavještavao o kršenju primirja i nemogućnosti da se primirje održi“, upitao je optuženi.

„Stalno su se ponavljali ti trenuci u kojima je jedna ili druga strana prijavljivala da ona druga ne poštuje sporazum“, opisao je Van Baal.

Optuženi: Srbi kažnjeni za odgovor na provokacije

Optuženi je ustvrdio da je prema sporazumu o primirju, Vojska Republike Srpske imala pravo na samoobranu, a kada je odgovoreno na vatru sa suprotne strane to je onda iskorišteno kao razlog za bombardiranje njezinih položaja od strane NATO saveza.

Kako bi relativizirao odgovornost Vojske Republike Srpske za teror nad Sarajevom, za što ga tužiteljstvo tereti uz optužbe za genocid i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce, Karadžić je prezentirao i niz dokumenata sastavljenih od samog svjedoka Van Baala kao pripadnka UNPROFOR-a.

Svjedok Van Baal je objasnio kako su položaji Vojske Republike Srpske bombardirani od NATO-ovih aviona budući da su dokazano korištena teška oružja u Sarajevu i okolici unatoč primirju

Nakon navođenja incidenata koje je navodno izazvala bošnjačka strana, Van Baal se prisjetio samo jednog slučaja.

„Sjećam se pisma o velikom povećanju pješadijskih aktivnosti (Armije BiH), a to je bilo u suprotnosti s postignutim sporazumom i zbog toga sam ja vrlo oštro protestirao“, potvrdio je svjedok.

„Hvala. Vama zato pripada čast. Ali što da radimo s NATO-om koji ima više razloga da kažnjava Muslimane nego Srbe, a ne kažnjava. Smatrate li da smo trebali biti tretirani ravnopravno“
, komentirao je optuženi.

Karadžić je i ovom prilikom ustvrdio kako su NATO snage bile pristrane što je Armija BiH koristila kako bi dodatno pojačala vojno djelovanje.

Svjedok Van Baal je objasnio kako su položaji Vojske Republike Srpske bombardirani od NATO-ovih aviona budući da su dokazano korištena teška oružja u Sarajevu i okolici unatoč primirju. S druge strane, iako je i s položaja Armije BiH navodno pucano minobacačima, teško oružje nakon primirja tamo nikada nije pronađeno nakon inspekcije UNPROFOR-a.

Kao sljedeći svjedok tužiteljstva s iskazom je počeo Dragan Mijoković, koji je radio uviđaje u Sarajevu za vrijeme rata u vezi projektila ispaljivanih na grad.