Karadžić nakratko ponovno u sudnici

Direktor odjela za multilateralne ugovore Ministarstva vanjskih poslova Venecuele Alfonso de Santiago, 10. svibanj 2011.

Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić nakratko se vratio u hašku sudnicu iz pritvora na raspravu u vezi njegovog zahtjeva za dostavljanjem dokumenata relevantnih za ispitivanje venecuelanskog diplomate Diega Arriae kao svjedoka, odnosno o zahtjevu da se Ujedinjenim narodima i Venecueli izdaju obavezujući nalozi da to učine.

Tijekom popodnevne rasprave venecuelanski predstavnici su izjavili kako se počelo raditi na pronalasku dokumenata.

Traženi materijal će se dostaviti u roku od 3 do 5 mjeseci prema delegaciji Venecuele, čiji je Arria bio veleposlanik pri Ujedinjenim narodima (od 1991. do 1993. godine) te je predsjedao Vijećem sigurnosti UN-a u vrijeme srebreničke krize u proljeće 1993. godine, kada je usvojena rezolucija o takozvanim „zaštićenim zonama“.

„Kao što je Venecuela rekla u svojoj izjavi, u ovom trenutku Venecuela je počela proces koordinacije s UN-om kako bi pronašla te dokumente. Mislimo da je proces podijeljen u tri faze – pretraživanje, kompilacija i analiza dokumenata. Vjerujemo da je 3 do 5 mjeseci potreban period da se ti dokumenti dostave“, izjavio je na Haškom sudu direktor odjela za multilateralne ugovore Ministarstva vanjskih poslova Venecuele Alfonso de Santiago.

Nakon što je Karadžić zatražio da mu UN dostavi prepisku veleposlanika Arriae iz tog vremena iz UN-a su u studenom prošle godine odvratili da bi prema dosadašnjoj praksi i povjerljivosti, dokumente trebalo tražiti direktno od Venecuele.

Venecuelanske vlasti su nakon toga u prosincu prošle godine odgovorile sudskom vijeću da se dokumenti traže te da oni mogu utjecati na sigurnosna pitanja. Kako do sada nije ništa drugo poslano u Den Haag suci su zakazali raspravu po Članku 54 bis pravilnika suda na koju su pozvani predstavnici Venecuele.

Arria bi kao svjedok tužiteljstva trebao svjedočiti o situaciji u Srebrenici i ratnim okolnostima u Bosni i Hercegovini 1993.godine.

Optuženi Karadžić je zatražio njegovu prepisku iz spornog vremena koja je pohranjena u UN-u. Predsjedavajući sudac O Gon Kwon je naložio da venecuelanski predstavnici obavijeste sud za četiri mjeseca najkasnije što je pronađeno.



„Ali ako podnošenje tog izvještaja nije moguće za 4 mjeseca onda Venecuela treba podnesti izvještaj o tome 15.kolovoza (ove godine), mislim da se o tome možemo složiti?“,
upitao je Kwon.

„Da mi ćemo postupiti po Vašem zahtjevu“, odgovorio je Santiago.

Inače, u utorak je objavljeno kako su suci odlučili Karadžiću produljiti pauzu od dva mjeseca te dodatno odgoditi suđenje za tjedan dana zbog novo objavljenih dokumenata tužiteljstva pa će se proces nastaviti tek krajem ovog mjeseca - 30. svibnja.