Ruski opozicionar Kara-Murza kaže da Mongolija mora uhapsiti Putina

Vladimir Kara-Murza, avgust 2024.

Ruski opozicioni politički aktivist Vladimir Kara-Murza, koji je prošlog mjeseca pušten iz ruskog zatvora u velikoj razmjeni zatvorenika između Rusije i Zapada, kaže da mongolske vlasti "moraju uhapsiti" predsjednika Vladimira Putina tokom njegove posjete toj istočnoazijskoj zemlji.

Putina traži Međunarodni krivični sud (ICC), kojem se Mongolija pridružila 2003. godine, zbog nezakonite deportacije i nezakonitog prebacivanja djece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju.

Pročitajte i ovo: Biden primio ruskog opozicionara Kara-Murzu u Beloj kući

Putin je doputovao u glavni grad Mongolije, Ulan Bator, 2. septembra uveče uoči planirane posete koja će uključivati nastup 3. septembra na ceremonijama obeležavanja sovjetskih i mongolskih pobeda u bitkama u Drugom svetskom ratu.

"U smislu Međunarodnog krivičnog suda, u smislu Rimskog statuta, u smislu međunarodnog prava, Vladimir Putin bi trebao biti uhapšen", rekao je Kara-Murza za Current Time 1. septembra.

"Ako Mongolija sebe smatra zakonskom državom koja želi postati dio civiliziranog svijeta", rekao je Kara-Murza, "onda se Mongolija mora pridržavati" odredbi Rimskog statuta kojim je uspostavljen MKS.

Dodao je da su on i drugi ruski opozicioni političari i aktivisti potpisali onlajn peticiju kojom se pozivaju mongolske vlasti da uhapse Putina.

"S tačke gledišta međunarodnog prava, to nije pitanje izbora ili želje - to je pitanje pravne obaveze i, svakako, mora se provesti", rekao je Kara-Murza.

Pročitajte i ovo: Human Rights Watch poziva Mongoliju da uhapsi Putina ili mu zabrani ulazak

Human Rights Watch (HRW) je 2. septembra izdao saopštenje pozivajući Mongoliju da odbije ulazak ili uhapsi Putina.

"Mongolija bi prkosila svojim međunarodnim obavezama kao članica MKS-a ako dozvoli [Putinu] da posjeti, a da ga ne uhapsi", rekla je Maria Elena Vignoli, viši savjetnik za međunarodno pravo u HRW-u.

Kremlj je 30. avgusta saopštio da "nema brige" oko putovanja, dodajući da je Rusija imala "divan dijalog sa našim prijateljima iz Mongolije".

Putin planira da učestvuje u događajima u Mongoliji posvećenim 85. godišnjici pobede zajedničkih sovjetskih i mongolskih oružanih snaga nad japanskim trupama u bitkama na Halhin Golu.

Putinova posjeta Mongoliji bit će njegova prva posjeta zemlji koja je potpisala i ratifikovala Rimski statut MKS-a otkako je za njim izdata poternica MKS-a u martu 2023. godine.

U decembru 2023., sudija Erdenebalsuren Damdin iz Mongolije izabran je za sudiju MKS-a.

Ukrajina je 30. avgusta takođe pozvala Mongoliju da uhapsi Putina.

Rusija ne priznaje jurisdikciju MKS-a.

Prema Rimskom statutu, od svake od 124 države članice MKS-a bi se očekivalo da provede nalog za hapšenje ukoliko Putin posjeti njihovu teritoriju.

Međutim, MKS nema alate da osigura implementaciju sporazuma i oslanja se na saradnju svojih država članica u sprovođenju naloga za hapšenje.