Kanada ograničava vize za strane studente kao odgovor na stambenu krizu

Broj stranih studenata u Kanadi se utrostručio u jednoj deceniji na više od milion u 2023. (Ilustrativna fotografija)

Kanada je u ponedjeljak objavila da ograničava prijem stranih studenata u naredne dvije godine, nakon što je eksplozivan rast uticao na nedostatak stambenog prostora u zemlji zbog čega je javnost oštro kritikovala vladu premijera Justina Trudeaua, pišu svjetski mediji.

Kanada je prošle godine izdala skoro milion studijskih dozvola, oko tri puta više nego prije deceniju. Dozvole su se ranije smatrale lakim putem za osiguranje stalnog boravka. Osim krize oko nedostatka stambenih jedinica kao i rasta cijena stanova, vlada je zabrinuta i za kvalitet obrazovanja koje pružaju neke od institucija.

Optužbe za lažne diplome

Otava je odlučila da postavi gornju granicu za međunarodne studentske dozvole na oko 360.000 za 2024., što je smanjenje od 35 posto u odnosu na prošlu godinu., ukazuje Bloomberg.

Broj stranih studenata u Kanadi se utrostručio u jednoj deceniji na više od milion u 2023. Nove mjere imaju za cilj obuzdavanje tog rasta, posebno na fakultetima koje je ministar za imigracije Marc Miller optužio da izdaju lažne diplome.

Miler je rekao da će ograničenje biti pravedno raspoređeno među provincijama i teritorijama, u odnosu na broj stanovnika, što će rezultirati značajnijim smanjenjem u jurisdikcijama u kojima je eksplodirao broj stranih studenata.

Njegov ured je ranije ukazivao na Ontario, gdje je smješteno više od polovine od milion dobitnika viza, kao i na Novu Škotsku i Britansku Kolumbiju kao jurisdikcije s neodrživim rastom.

Pročitajte i ovo: Kanada ograničava vize za strane studente kako bi ublažila pritisak na cene stanova

Millerova najava dolazi nakon višemjesečnog pritiska na Trudeauovu vladu da preduzme jače mjere protiv koledža za koje se vjeruje da eksploatišu strane studente, koji se u prosjeku naplaćuju pet puta više od Kanađana.

Visokoškolske ustanove se sve više oslanjaju na školarinu jer je udio pokrajinskog finansiranja opao sa 42 posto u 2001. na 35 posto u 2022. Ontario, najnaseljenija kanadska provincija, također je zamrznuo školarine koje se mogu naplatiti Kanađanima proteklih nekoliko godina.

Od 2019. do 2020. godine stranci su, kako ističe Bloomberg, plaćali 37 posto školarine na kanadskim univerzitetima, dok su 2021. ti studenti plaćali oko 68 posto školarine na koledžima u Ontariju.

Međunarodno obrazovanje doprinosi kanadskoj ekonomiji više od 22 milijarde kanadskih dolara (16,4 milijarde dolara) godišnje i podržava više od 200.000 radnih mjesta, pokazuju vladini podaci.

Bez radne dozvole

Mjere za ograničavanje međunarodnih studentskih dozvola će ostati na snazi dvije godine, s tim da će dozvole koje će se izdati u 2025. biti procijenjene krajem ove godine, ističe kanadski javni servis CBC.

Promjene koje su najavljene u ponedjeljak dolaze nešto više od mjesec dana nakon što je ministar imigracije prvi put najavio mjere koje imaju za cilj osigurati integritet sistema.

Miller je, između ostalog, najavio i promjene u programu postdiplomskih radnih dozvola, ukazuje CBC dodajući da počevši od septembra, međunarodni studenti koji započnu program više neće imati pravo na radnu dozvolu nakon diplomiranja.

Pročitajte i ovo: Slatkorječiva obećanja Džastina Trudoa kanadskim starosjediocima

Ipak, ukazuje CBC na tvrdnje vlade, diplomci master studija i drugih "kratkih diplomskih programa" uskoro će moći da apliciraju za trogodišnju radnu dozvolu, dok će otvorene radne dozvole biti dostupne i supružnicima međunarodnih studenata na master i doktorskim programima.

Kada je u pitanju tržište nekretnina, pojedini tvrde da investitori kupuju velike količine porodičnih kuća i pretvaraju ih u studentski najam, čineći gotovo nemogućim kupcima koji prvi put kupuju kuću da nađu mjesto za život te da je vlada trebala ranije reagovati.

Nedavna ispitivanja javnog mnjenja ukazuju na značajan porast zabrinutosti javnosti o uticaju nivoa imigracije na stanovanje.

U izjavi za medije, ministrica koledža i univerziteta Ontarija Jill Dunlop rekla je da njena vlada priznaje da "neki loši akteri iskorištavaju ove studente lažnim obećanjima o garantovanom zaposlenju, boravku i kanadskom državljanstvu".

Mnogi, među kojima je i lider konzervativaca Pierre Poilievre tvrde da je krivica u potpunosti na premijeru Justinu Trudeauu, kojeg naziva "nesposobnim". "On je taj koji je dao studijske dozvole. To je savezna odgovornost", rekao je Poilievre.

Nagli rast broja stanovništva

Ograničenja u izdavanju međunarodnih studentskih dozvola dolazi u trenutku kada se Trudeauova vlada suočava sa sve većim pritiskom da se pozabavi tržištem nekretnina koje su sve nedostupnije, ističe BBC.

Cijene kuća u Kanadi sada su u prosjeku 750.000 kanadskih dolara (550.000 dolara), a stanarina za Kanađane porasla je za 22 posto u posljednje dvije godine. Kanadska hipotekarna i stambena korporacija - nacionalna stambena agencija - procjenjuje da je zemlji potrebno još 3,5 miliona stambenih jedinica do 2030. godine kako bi vratila pristupačnost.

Neki ekonomisti povezuju probleme oko skupih stambenog prostora sa naglom imigracijom, budući da izgradnja kuća nije pratila neviđeni rast stanovništva u Kanadi.

U 2022. godini, broj stanovnika u zemlji je porastao za više od milion ljudi u periodu od godinu dana po prvi put ikada. Rast je uglavnom potaknut pridošlicama, ukazuje BBC dodajući da je prošle godine broj stanovnika Kanade dostigao rekord od 40 miliona ljudi.

Iako je rast stanovništva dio problema, stručnjaci su ukazali na druge pritiske koji smanjuju mogućnost prve kupovine stanova, uključujući visoke kamatne stope koje kuće čine manje pristupačnim. Troškovi građevinskog materijala također su i dalje povišeni zbog inflacije i prekida lanca snabdijevanja zbog pandemije Covid-19.

Najviše studenata iz Indije i Kine

Kanada je posljednjih godina bila izuzetno popularna destinacija za međunarodne studente jer je bilo relativno lako dobiti radne dozvole nakon završetka studija.

Međutim, porast broja stranih studenata doveo je do akutne nestašice stanova za iznajmljivanje, što je povećalo kirije, ističe Reuters ukazujući na podatke po kojima su u decembru zakupnine širom zemlje porasle za 7,7 posto u odnosu na godinu ranije.

Pročitajte i ovo: Zašto Kanada otvara vrata za više od milion imigranata?

Međutim, postoji zabrinutost da će najnoviji potez kanadske vlade naštetiti mnogim obrazovnim institucijama koje su proširile svoje kampuse u nadi da će nastaviti priliv studenata.

Ontario, najmnogoljudnija provincija, primio je najveći udio međunarodnih studenata. Neka preduzeća, uključujući restorane i maloprodajne sektore, upozorila su da će ograničenje broja stranih studenata dovesti do nedostatka radnika na određeno vrijeme.

Restorani širom Kanade bore se s nedostatkom radne snage sa skoro 100.000 slobodnih radnih mjesta, a međunarodni studenti činili su 4,6 posto od 1,1 miliona radnika u industriji uslužnih djelatnosti 2023. godine, rekla je grupa lobista za Reuters prošle sedmice.

Pročitajte i ovo: Napetost raste između Indije i Kanade

Kanadske banke su imale koristi od priliva novih studenata, jer je svaki student morao imati potvrde o zagarantovanom ulaganju (GIC) u iznosu većem od 20.000 kanadskih dolara, što je preduslov za međunarodne studente da pokriju troškove života.

Velika većina, oko 40 posto, stranih studenata dolazi iz Indije, a Kina je druga sa oko 12 posto, prema zvaničnim podacima iz 2022.