Kanada: Promena vlasti, Trudo mlađi novi premijer

Džastin Trudo sa porodicom

Lider Liberalne partije Džastin Trudo (43) i sin bivšeg premijera Pjera Eliota, biće novi premijer Kanade, nakon iznenađujuće uverljve pobede čime je okončana vlast konzervativaca, duga 9 godina.

Liberali su osvojili 185 od 338 mandata u parlamentu, što je veliki skok u odnosu na 36 na prethodnim izborima. Konzervativcima dosadašnjeg premijera Stivena Harpera, koji je nakon neuspeha da dobije četvrti uzastopni mandat podneo ostavku na mesto predsednika stranke, pripalo je sto mandata.

Liberali su započeli kampanju kao treća po snazi partija, ali su napravili veliki zaokret ostvarivši ubedljivu pobedu. To je prvi put u istoriji Kanade da partija koja je bila treća po snazi u parlamentu dođe na prvu poziciju.

BBC ocenjuje da je pobeda liberala bila nezamisliva pre pet godina,bez ikakvih izgleda pre mesec dana a malo verovatna i uoči samog glasanja.

Kada je odlazeći premijer Harper najavio da će izborna kampanja trajati rekordnih 78 dana, svi su očekivali da će konzervativci sigurno pobediti četvrti put zaredom. Međutim, sada se ispostavilo da je duga kampanja pružila priliku Trudou da se bolje predstavi biračkom telu i neutralize napade konzervaticaka da je lider liberala, kao doskorašnji učitelj drame neiskusan za premijera.

Drugi najmlađi premijer u istoriji Kanade sada se vraća u rezidenciju u Otavi u kojoj je odrastao, jer je u to vreme njegov otac bio na čelu vlade.

Trudo, koji je ušao u politiku tek pre tri godine, kada je izabran u gradsku skupštinu Montreala, poručio je svojim pristalicama u Montrealu da su bolji dani došli.

"Prijatelji, nadom smo pobedili strah. Teškim radom pobedili smo cinizam. Pobedili smo negativnu politiku podela pozitivnom vizijom koja spaja Kanađane", rekao je budući premijer u svom prvom obraćanju. "To je ono što pozitivna politika može učiniti".

On je dodao da su Kanađani poslali jasnu poruku da je vreme za promene u toj zemlji.

Za mnoge Kanađane izbori su bili referendum o Harperovom načinu vođenja države koji je kritikovan da to čini autokratski i o tome ko je u boljoj poziciji da ekonomiju u problemima vrati na pravi kolosek.

Kampanja Trudoa (43) se bazirala na obećanjima da će podići porez najbogatijim Kanađanima i smanjiti srednjoj klasi, ponudivši “novu viziju za naciju” koja je na tragu socijalnog liberalizma.

Pristalice slave pobedu

Ubedljiva pobeda mu omogućava da ostvari obećanja o reformi privrede koja je u recesiji. U tom cilju Trudo namerava da poveća budžetski deficit na 10 milijardi dolara u naredne tri godine kako bi obezbedio sredstva za gradnju infrastrukture.

Istovremeno, u fokusu će biti i borba protiv klimatskih promena, u tom kontekstu i rešenje pitanja kontroverznog naftovoda Kejston.

Trudo je obećao i da će Kanada prihvatiti veći deo sirijskih izbeglica i, istovremeno, povući iz kampanje bombardovanja Islamske države a fokusirati na obuku iračkih snaga.

Pobeda liberala značiće i zaokret Kanade ka naglašenijem mulitlateralnom pristupu u međunarodnim odnosima, koja je se poslednjih godina distancirala od aktivnosti Ujedinjenih nacija.

On je istakao da će nastojati da popravi zahlađene odnose Kanade sa Obaminom administracijom.

Među izbornim obećanjima su i legalizacija marihuana i reforma izbornog sistema koji je sličan britanskom.

"Biću premijer svih Kanađana", rekao je nasmejani Trudeau oduševljenim pristašama.

Povratak “trudomanije”?

To će biti drugi put da Kanadu vode Trudoi, pošto je lider liberala krenuo stopama svoga oca Pjera Eliota, legendarnog kanadskog premijera koji je na toj dužnosti bio 15 godina i smatra se ocem moderne Kanade. Preminuo je 2000.

Pjer je izabran za premijera 1968. na talasu velike podrške birača, koja je nazvana “trudomanija”. Jednom je skočio sa trampoline među razdragane birače. Pjer je u trenutku preuzimanja vlasti bio neoženjen i pre nego što je stupio u brak bio je u vezi sa više glumica i modela.

Džastin uvek ulazi među okupljene sledbenike i stavlja ruku na svoje srce dok sluša nekoga. Mnogi smatraju da u javnom nastupu više liči na filmsku zvezdu nego na državnika.

Iako je porodični pedigre pomogaonovom kanadskom premijeru, jer je navikao na pažnju medija, istovremeno podstakao je brojna poređenja pa i kritike da nije dorastao dostignućima i intelektualnom kapacitetu svoga oca.

Kritikokvan da naglašava više stil nego suštinu, Trudo je i to iskoristio među onim biračima koji su se prisetili nastupa njegovog oca kao zvezde i perioda kada je Kanada imala određeni uticaj na svetskoj sceni.

Biračima međutim očito nije smetalo što mlađem Trudou neki zameraju odsustvo očeve vizije i odlučnosti. Analitičari ističu da je na njemu sada da ispuni brojna obećenja i očekivanja, dokazujući time da nije izabran samo zato jer je “mlad, zgodan i šarmantan”.