Kanada i Indija međusobno proteruju diplomate u eskalaciji spora oko ubistva Sika

Diplomatsko predstavništvo Indije u Kanadi, Otava, 3. oktobar 2023.

Kanada i Indija međusobno su u ponedeljak proterale po šest diplomata u vezi sa eskalacijom spora oko ubistva aktiviste Sika u Kanadi u junu 2023.

Proterivanje šest indijskih diplomata i konzularnih zvaničnika iz Kanade povezano je s istragom ubistva separatističkog vođe Sika u Britanskoj Kolumbiji, saopštilo je u ponedeljak kanadsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Prethodno je u ponedeljak Indija saopštila da je naredila proterivanje šest visokorangiranih kanadskih diplomata i da je povukla svog izaslanika iz Kanade.

Proterivanja predstavljaju veliko pogoršanje diplomatskih odnosa dve zemlje Komonvelta, koji su narušeni otkako je kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) rekao da ima dokaze koji povezuju indijske agente s ubistvom separatističkog vođe Sika na kanadskoj teritoriji.

Trudo je povezao agente indijske vlade s ubistvom vođe separatista Sika Hardipa Singa Nidžara u Britanskoj Kolumbiji u junu.

Indija je dugo negirala Trudoove optužbe, a u ponedeljak je optužila kanadskog premijera da sprovodi "političku agendu".

Pročitajte i ovo: Napetost raste između Indije i Kanade

Kanadska policija saopštila je na ranijoj konferenciji za novinare da indijske diplomate i konzularni zvaničnici sa sedištem u Kanadi koriste svoje zvanične pozicije za tajne aktivnosti.

"Odluka o proterivanju ovih osoba doneta je uz veliko promišljanje razmatranjem i tek pošto je policija (RCMP) prikupila obilne, jasne i konkretne dokaze koji su identifikovali šest osoba kao osobe od interesa u slučaju Nidžar", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Indija je saopštila da je tražila od šest kanadskih diplomata da odu iz zemlje do subote. Ministarstvo je takođe saopštilo da je pozvalo vršioca dužnosti visokog komesara u Indiji Stjuarta Vilera (Stewart Wheeler), trenutno najvišeg kanadskog diplomatu u toj zemlji.

Indija je saopštila da proteruje diplomate jer nije uverena da njihova bezbednost može biti zagarantovana.

"Ne verujemo u posvećenost aktuelne kanadske vlade da obezbedi njihovu bezbednost", navodi se u saopštenju indijskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kanadska policija je saopštila da ima "značajnu količinu informacija o širini i dubini kriminalnih aktivnosti koje su organizovali agenti vlade Indije u posledičnim pretnjama po sigurnost i bezbednost Kanađana i pojedinaca koji žive u Kanadi".

Policija je dodala da je vlada Indije povezana s ubistvima i iznudama i da je koristila organizovano nasilje da bi targetirala južnoazijsku zajednicu u Kanadi i mešala se u demokratske procese.

Indija je više puta navela da Kanada nije podelila nikakve dokaze koji bi podržali svoju tvrdnju.

"Ovaj najnoviji korak prati interakcije u kojima je bilo tvrdnji bez ikakvih činjenica. Ovo ne ostavlja nikakvu sumnju da pod izgovorom istrage postoji namerna strategija blaćenja Indije radi političke dobiti", saopštilo je indijsko ministarstvo spoljnih poslova ranije u ponedeljak.

Kanada je povukla više od 40 diplomata iz Indije u oktobru 2023. nakon što je Nju Delhi tražio od Otave da smanji svoje diplomatsko prisustvo.

U junu je komitet kanadskih parlamentaraca naveo Indiju i Kinu kao glavne spoljne pretnje njenim demokratskim institucijama, na osnovu podataka obaveštajnih agencija.

SAD su takođe navele da su indijski agenti bili umešani u pokušaj atentata na drugog separatističkog vođu Sika u Njujorku prošle godine, i optužile indijskog državljanina koji je radio po nalogu neimenovanog zvaničnika indijske vlade.

Indija je izrazila zabrinutost nakon što su SAD pokrenule to pitanje i pokrenula istragu.

Optužbe za plan za ubistvo separatističkih vođa Sika u Kanadi i SAD stavili su na test odnose te dve zemlje s Indijom dok pokušavaju da ostvare dublje veze sa tom zemljom kako bi se suprotstavili rastu globalnog uticaja Kine.

Izvori: AP, Reuters